Ova salata je omiljena u srpskim kućama kako zbog jedinstvenog ukusa, tako i zbog relativno lake pripreme. Ono što je karakteristično za ovu salata jeste i to da može imati kako mrsan, tako i posan oblik. 

Međutim, upravo je zbog svojih sastojaka čuvena salata podložna bržem kvarenju. Svima je dobro poznato da se salata sastoji od brzo kvarljivih proizvoda - šunka, jaja, majonez i različite vrste povrća.

Kada je pripremamo, obično napravimo malo više pa je jedemo i nakon nekoliko dana. Ono što mnoge domaćice ne znaju jeste koliko dugo može da se drži u frižideru i na koji način treba da se uskladišti. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Moja Kuhinja Tanja

 

Uglavnom se posuda u kojoj se nalazi samo pokrije folijom, ali to je greška. Na taj način omogućavamo mikroorganizmima iz drugih namirnica da se uvuku u salatu, a samim tim se nesvesno u organizam unosi određen broj bakterija. 

Upravo zato se preporučuje da se salata odlaže u posudu sa poklopcem kako ne bi došlo do ulaska vazduha, ali i već pomenutih mikroorganizama. Preporuka je da se zatvorena činija čuva u frižideru, ali ne duže od tri, četiri dana. 

Foto: Printskrin/Jutjub/Moja Kuhinja Tanja

 

Najbolje je pojesti salatu u roku od tri dana, bez obzira da li se radi o posnom ili mrsnom obroku. Razlog za to je što se posle određenog vremena, pogotovo ako je duže van frižidera, sastojci fermentišu i kvare. 

Takođe, stručnjaci preporučuju 4° Celzijusa, kao temperaturu idealnu za čuvanje ruske salate.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".