Predsednica Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača Ana Knežević pričala je za RTL o uvođenju evra i porastu cena nekih usluga i artikala, ali i slučajevima u kojima trgovci ne žele da prime kune. Potrošačima savetuje da se opskrbe kovanicama.

- Sad je činjenica da mogu da plaćaju sa obe valute i trgovci to treba da uvaže, kovanicama se isto plaća, ograničen je broj do 50 kovanica, ali imamo dramatičnih situacija gde dolazi do fizičkog obračuna - kaže pa pojašnjava kako su dobili prijavu da u Zagrebu prodavačica na kiosku s novinama nije htela da uzme dva puta po pet kuna i četiri puta po 50 lipa za novine.

- To je nedopustivo, moramo imati tolerancije. Nadam se da neće biti puno kupovanja u ovih 14 dana, januar je depresivan mesec i svi se istroše u decembru - kaže ona.

Foto: O. Radošević, A. Stevanović, Jutjub printskrin/WeTubers

 

Inače, Hrvati su na društvenoj mreži Redit ostavili dosta odgovora na pitanje "Kako ste se snašli sa evrima danas?" i podelili svoja iskustva i poteškoće sa kojima su se susreli. Ipak, bilo je i onih koji su nasmejali svojim odgovorima. U nastavku donosimo neke od komentara.

"Dogodilo se ono što smo skoro svi najavljivali, a vladajući su nas uporno uveravali da se neće dogoditi – dodatna poskupljenja gotovo svega".

"Dajem kune, vraćaju mi kune. Dućan, kafić, dućan, kafić, pekara. Cent video nisam".

"Zeznuo sam se i potrošio sve kune i sad ne mogu da popijem kafu iz aparata u firmi jer još ne prima evre."

FOTO: Jutjub/Printskrin

 

"Imam 150 kuna u evrima u obliku kovanica. Mogu ubit' nekog novčanikom."

"Likovi na ulici su se ekspresno prebacili s 'imaš koju kunu?' na 'imaš koji cent?', baš mi je to bilo smešno."

"Samo kartica."

"Nisam ništa trošio, u Novu ulazim štedljivo."

"Bio oko 16h u dućanu, neka starija žena napravila gužvu jer je račun od 183 kn platila novčanicom od hiljadu. Rekli su joj da ne mogu da vrate toliko evra i morali su da traž kune. A ona se naljutila."

"Potrošio 20 kn na hleb i mleko, ostalo preko kartice. Blagajnice svaki put odahnule kada su videle da plaćam karticom".

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".