Labovski ima preko 30 godina praktičnog iskustva, a časopis Forbs uvrstio ga je među najpoznatije psihologe današnjice. U knjizi "Volim i razumem: Kako odgajiti srećnu decu (a ne poludeti od anksioznosti)" analizira konkretne izazove koje pred roditelje postavlja vaspitavanje deteta: šta raditi u prvoj godini bebinog života, kako odgajati dete do treće godine, kako pristupiti ranom razvoju deteta, kako dete pripremiti za školu i zašto je samo jedna petica u školskom dnevniku problem.

U jednom poglavlju osvrnuo se na kažnjavane dece batinama. Objasnio je da neki roditelji imaju pozitivan stav prema telesnom kažnjavanju jer su i sami u detinjstvu bili podvrgnuti toj vaspitnoj metodi i ne shvataju koliko je ta tehnika "strašna".

- Svoje roditelje ne treba uvek slediti ili vlastito detinjstvo uzimati kao primer. Roditelj koji tuče dete psihički je neuravnotežen, to je osoba koja ima problem sa ljutnjom i agresijom. Roditelj bi trebalo da reši svoj problem, a ne da ga prenosi ga na dete - kaže Labovski.

Potom objašnjava šta se događa u detetovoj glavi ako ga roditelji tuku: "Ono shvata da svet funkcioniše tako da jači može da povredi slabijeg. Dete misli da ga roditelji ne vole. To je loše. U šta će se onda to dete pretvoriti? Kako će komunicirati s drugim ljudima, sa životinjama? Kako će odgajati svoju decu?"

Psiholog savetuje roditeljima da sa decom uvek razgovaraju, da im detaljno objasne gde i kada greše. Pritom ne treba da usmeravaju kritiku na kvalitete deteta, već na njegov čin.

- "Učinio si nešto loše, ali meni se ne sviđa takvo ponašanje" ili "Jako mi smeta što se tako ponašaš", primeri su rečenica na koje se roditelji mogu fokusirati.

Također, Labovski savetuje da sa detetom razgovarate normalnim tonom i ne vičete na njega, a čak i ako je učinilo nešto loše - ton neka bude nežan, ali čvrst. Kazna ne mora da bude popraćena vikom, ljutitim gestovima i besnim licem. Naglasio je i koje su kazne po njemu prihvatljive.

- Smatram da je sasvim prihvatljivo uskratiti detetu igračke, gedžete ili druge materijalne stvari ili odlazak na zabavno događanje. Ono što je pogrešno je uskratiti mu boravak na svežem vazduhu ili ga staviti u kućni pritvor - istakao je.

Psiholog naglašava i da je u porodici potrebna solidarnost, odnosno da majka i otac ne bi smeli da imaju nesuglasice i trebalo bi jednako da kažnjavati svu decu. U suprotnom će jedno dete shvatiti da može sve, a drugo ništa, što će dovesti do manipulacije.

- Roditelji često misle da dete neke stvari radi namerno ili iz inata. Istina je da u 99 posto slučajeva deca čine neke stvari nenamerno, odnosno bez loše namere. Ako dete kaznite bez objašnjenja, u 90 posto slučajeva iz toga neće izvući nikakav zaključak - zaključio je.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".