Često se domaća rakija pravi po ukusu domaćina bez preciznog merenja količine alkohola, međutim, video snimak koji je postao viralan pokazuje na koji način se može izračunati koliko je rakija "jaka".

Jačina alkoholnog pića se najčešće meri u procentima i predstavlja procenat čistog etanola u 100 litara pića.

Često se ipak jačina alkohola kod nas izražava u gradima. Preračunavanje je krajnje jednostavno - 1 grad = 2,46 procenata.

Video snimak koji je "zapalio" društvene mreže pokazuje kako se može izračunati jačina alkoholnog pića. Potrebna vam je čašica rakije, šibica i štoperica. Potrebno je da vatrom dotaknete rakiju koja će početi da gori jer je alkohol zapaljiv. Zatim upalite štopericu i izmerite koliko dugo će goreti - odnosno koliko alkohola ima.

@rakijaizrakije Da li ste čuli za ovaj eksperiment? Koliko rakija gori u čašici toliko ima gradi! Praktičan primer🚀💪... #tradicijasrbija #piće #rakija #šljiva😂😂 #jednostavan #crvenaranka #autohtono #sloboda #selo #vatra #šibica #merenje #eksperiment ♬ original sound - rakijaizrakije

Momku iz snimka je čašica bila zapaljena nešto više od 16 minuta, što predstavlja oko 16 gradi, a kada to pretvorimo u procente, dobija se približna količina alkohola u piću.

Napominjemo da je ovaj eksperiment opasan i da nije poželjno da ovo radite u kućnim uslovima.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".