Poznati banjalučki fudbaleri Ognjen i Stojan Vranješ u Osnovnom sudu priznali su krivicu za premlaćivanje devojke i momka u centru Banjaluke, pa su osuđeni na novčanu kaznu od ukupno 4.000 evra, saznaje Srpskainfo.

Braća Vranješ priznali su da su ispred restorana „Agape“ u centru Banjaluke napali i naneli povrede Dušanu Komljenoviću i njegovoj tadašnjoj devojci, a sada supruzi Anji Komljenović.

Kako Srpskainfo saznaje, Ognjen Vranješ dobio je kaznu od 3.000 evra, a Stojan od 1.000 evra.

Prema našim informacija, oštećeni bračni par Komljenović se usprotivio ovim kaznama i smatrali su da fudbaleri moraju dobiti strožiju kaznu, međutim i pored toga izrečene su im pomenute novčane kazne.

Ognjen Vranješ trenutno igra za „Hatayspor“ iz Turske, dok njegov brat Stojan brani boje „Slobode“ iz Tuzle.

Tokom zadnjeg ročišta braća Vranješ su izjavili da svesno i sa razumevanjem priznaju krivicu i da se sve desilo onako kako je navedeno u optužnici. Obojica su istakla i da krivicu priznaju kako bi se ovaj postupak što prije okončao.

Prema presudi, napad se desio 20. juna 2020. godine oko 1.50, na Trgu Krajine, u objektu robne kuće „Boska“, na drugom spratu.

- Tada je kod pokretnih stepenica Ognjen fizički napao Dušana Komljenovića i Anju (tada Trtić). On je stisnutom pesnicom udario Dušana u glavu u predelu lica, te mu je tom prilikom izbio tri zuba i oštetio četvrti. Od udarca je Komljenovića pao niz pokretne stepnica sa drugog na prvi sprat – navodi se u presudi.

Nakon toga, Ognjen je oštećenu Anju Komljenović, koja je krenula prema njemu, rukam odgurnuo od sebe.

- Ona je tom prilikom pala niz pokretne stepenice na prvi sprat i tako usled pada zadobila teške povrede u vidu krvnog podliva na levoj strani grudnog koša. Osim toga zadobila je prelom dva rebra – piše u presudi.

Nakon toga je Ognjen Vrnaješ sišao niz pokretne stepenice i ponovo napao Komljenovića.

- U to vreme je i Stojan fizički napao Komljenovića. On mu je prišao sa leđa i boka i udario ga u predelu glave i vrata, zatim ga noktima šake grebao po vratu – precizirano je u presudi.

Prije zaključivanja sporazuma tužiac Dalibor Vrećo je uzeo izjave od oštećenih u pogledu postavljenih imovinskopravnih zahteva.

Anja Komljenović je tom prilikom rekla da postavlja imovinskopravni zahtev prema Ognjenu Vranješu u iznosu od 10.000 evra, a u pogledu kažnjavanja optuženih rekla je da predložene kazne optuženima nisu adekvatne, odnosno da su nisko odmerene.

Oštećeni Dušan Komljenović je izjavio da postavlja imovinskopravni zahtev solidarno prema optuženim Ognjenu i Stojanu Vranješu u iznosu od 7.500 evra, te je takođe istakao da predložene kazne nisu adekvatne i u okvirima sudske prakse u Republici Srpskoj.

Sudija Radmila Medaković je prihvatila sporazume o priznanju krivice i kao olakaštavajuću okolnosti kod njih je uzela to što nisu prethodno osuđivani, da su roditelji maloletne dece, kao i sve okolnosti ovog događaja.

Braća Vranješ su upozorena da ako ne plate novčanu kaznu u roku, da će sud odrediti njeno prinudno izvršenje u zakonom propisanom roku. Ako novčana kazna ne bude naplaćena putem prinudnog izvršenja u roku od godinu dana, sud će doneti odluku o zameni novčane kazne zatvorom, na način da se za svakih neplaćenih 25 evra, određuje jedan dan zatvora.

Braća Vranješ moraju i platiti sudske troškova od oko 140 evra na ime veštačenja, kao i po 100 evra sudskog paušala.

Adekvatne kazne

Okružni javni tužilac Dalibor Vrećo izjavio je da su kazne koje su izrečene braći Vranješ adekvatne.

- Kazna Ognjenu Vranješu od 3.000 evra, je u skladu sa okvirima sudske prakse sudova u Srpskoj za ovakva krivična dela. U odnosu na optuženog Stojana tužilaštvo smatra da je predložilo adekvatnu sankciju, budući da je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana novčana kazna ili kazna do godine zatvora – istakao je Vrećo.

Tužilaštvo je uzelo u obzir i to da braća Vranješ nisu ranije osuđivani, kao i činjenicu da su priznanjem skratili ovaj krivični postupak.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš