Somnilogija, odnosno pričanje u snu, obuhvata epizode koje idu od mumlanja, izgovaranja nepovezanih reči, pa sve do konkretnih monologa.

Pričanje u snu može da se dogodi u bilo kojoj fazi sna, ali je najizraženije tokom REM faze, kada sanjamo.

Somnilogiju izaziva nekoliko faktora. Pored stresa, depresije i nedostatka sna, na pričanje dok spavamo može dosta uticati konzumacija alkohola ili mamurluk, kao i još nekoliko faktora. Takođe, somnilogija može biti povezana sa drugim oboljenjima. U retkim slučajevima kod odraslih, pričanje u snu je povezano sa mentalnim oboljenjima ili noćnim napadima.

Foto: Profimedia

 

Pričanje u snu se nekada svrstavalo u poremećaje sna, ali je skinuto sa liste Međunarodne klasifikacije poremećaja sna i danas se smatra kao pojava koja se ponekada javlja.

Prema mišljenju  nekih psihologa, u snu uglavnom pričamo o događajima i emocijama od prethodnog dana koji su ostavili snažan utisak na nas.

Ako imate pedeset i više godina i iznenada ste počeli često i dugo da pričate u snu, to može biti jedan od prvih simptoma demencije ili Parkinsonove bolesti. U tom slučaju trebalo bi da posetite lekara.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".