Više od deset hiljada kilometara oskudnim transportnim sredstvima, na putu na kome vrebaju nevolje od bolesti, razbojnika, gusara, vojske i drugih otežavajućih okolnosti, Svetog Savu vodile su iskrene misli, da pomogne ljudima, da ih prosvetli, da ih izleči, da ih nauči.

Hodajući ovim prostorima mnoga mesta od tada više nisu ista, a voda je potekla i na neobičnim mestima gde je do tada nije bilo. Jedno takvo mesto je Savinac u opštini Gornji Milanovac, koje je po predanju posetio Sveti Sava.

Crkva u centru sela pored koje protiče reka Dičina je nešto zbog čega su Milanovčani posebno ponosni, kao i zbog činjenice da je na ovo mesto kročila sveta noga.

Foto: printskrin Jutjub/Darko Zikić

 

 

- Pretpostavka je da je Sveti Sava prepavši reku Dičinu bio zadivljen lepotom kraja. Sve se dešavalo na Bogojavljanje početkom 13. veka. Sveti Sava se prilikom prelaska reke štapom oslonio na jedan kamen. Tu je nastala rupa u obliku ćupa iz kojeg je potekla lekovita voda - priča Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

 

Foto: printskrin Jutjub/Darko Zikić

 

 

Po jednom predanju, u znak zahvalnosti, ovde je Miloš Obrenović podigao crkvu baš na ovom mestu.

- Ta pretpostavka kaže da je nakon sabora u Takovu i pripremanja manje jedinice na brdo LJubić tokom oslobađanja Čačka, Miloš je pristao da se odmori i rekao da je bio bolješljiv. Dodao je da ako mu lekovita voda pomogne i ako ishod bitke s Turcima bude povoljan da će podići bogomolju - ističe Marušić.

Reka Dičina upravo zbog ove priče je više od obične vode, o čemu svedoče i meštani.

- Dok smo išli u školu, pili smo vodu iz Dičine. Danas na ovo mesto dolaze turisti zbog Savine vode koja je dobra za očnii vid - pričaju meštani.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".