Prema poslednjim informacijama stradalo je preko pet hiljada ljudi. Pored toga, povređeno je preko 15.000 ljudi, a strahuje se da ovo nisu konačne brojke.

Ujedinjene nacije saopštile su da je jučerašnji zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio južnu Tursku, bio najsnažniji zemljotres u toj zemlji u više od 80 godina, prenosi Tanjug.

Tlo nije mirovalo ni u našoj zemlji te su juče i danas zabeležena dva slabija zemljotresa. Juče je nešto pre 12.00 časova registrovan zemljotres kod Bora magnitude 2,1 jedinice Rihterove skale, dok se noćas treslo tlo kod Bajine Bašte. 

Meteorolog Ivan Ristić uključio se juče u jutarnji program Kurir televizije gde se dotakao strašne nesreće koju su turski državljani preživeli. On je otkrio da li takav zemljotres može da pogodi Srbiju, ali i koje su crne tačke udara.

Foto: Depositphotos/RSZ

 

- Zima je najbezbednija što se tiče našeg regiona. Već početkom marta postoje velike šanse da se pojave jači zemljotresi. Tako da polako ulazimo u taj nesigurniji period što se tiče zemljotresa. Sada možemo osetiti te neke manje zemljotrese, međutim, od marta možemo osetiti te jače zemljotrese od 5 stepeni Rihterove skale. Tako da je proleće standarno čupavo. Crne tačke su centralna Srbija i Kopaonik. Moja teorija kaže da gde god imate neko brdo, ono nije tu bezveze. Već postoji šansa za zemljotres - rekao je meteorolog.

Prema najavama meteorologa nije isključeno da će u budućnosti biti potresa i u Srbiji, te je veoma važno da znate kako da se ponašate ako se desi zemljotres i koji su to ključni saveti koji mogu da vam spasu život.

Morate znati gde su noseći zidovi

Potrebno je pronaći zaklon na bezbednim mestima u kući poput dovratnika, nosećih zidova, ili ispod stabilnog stola, pisao je RTS.

Svakako je potrebno da se udaljite od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, i bilo čega što može da padne, poput lustera.

Foto: D. Dozet

 

Ukoliko ste u krevetu, spustite se pored kreveta i zaštitite glavu. Preporuka je i da ne držite police iznad kreveta.

Ne izlazite iz stana

Kako se navodi na sajtu MUP-a, istraživanja su pokazala da najviše povreda nastaje kad ljudi pokušavaju da izađu iz zgrade za vreme potresa. Zato je preporuka da se ne izlazi dok se za to ne stvore uslovi.

Iz prizemne zgrade ili sa prvog sprata može se izaći na otvoren prostor, ali samo ako postoji bezbedna udaljenost od višespratnica. Nemojte koristiti liftove i stepenište, niti izlaziti na terasu.

Foto: D. Dozet

 

Isključite struju

Kao što treba da znate koji su noseći zidovi, treba da znate i gde se i kako isključuju voda, struja i gas, jer je potrebno to da uradite u slučaju zemljotresa. Ukoliko ste koristili bilo koji izvor toplote, isključite ga kada se potres smiri.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

U slučaju da dođe do požara, pokušajte da ga ugasite i obavestite lokalnu vatrogasno-spasilačku jedinicu.

Ako ste na ulici, zaštitite glavu

Ako je do potresa došlo dok ste na ulici, udaljite se od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada - vodite računa o objektima koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova, slomljeno prozorsko staklo i slično.

Zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Zaustavite vozilo

Ako ste se, ipak, zatekli u automobilu kada je došlo do zemljotresa, zaustavite ga ako to dozvoljava situacija u saobraćaju, ali izbegavajte zaustavljanje u blizini zgrada, drveća, nadvožnjaka ili električnih kablova.

Foto: Tanjug/AP

 

Kada potres prestane, možete nastaviti vožnju, ali budite obazrivi za slučaj da je došlo do oštećenja.

Imajte kod sebe baterijsku lampu

Moguće je da će doći do dodatnih potresa, zato, ako je objekat oštećen, napustite ga smireno, bez panike i po redu - majke sa decom, stari, bolesni, osobe sa invaliditetom itd.

Ako osećate miris gasa ili vidite pokidane kablove, ne palite sveće, šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija. U stanu uvek treba da imate baterijsku lampu, tranzistor i baterije.

Foto: Profimedia

 

Proverite da li je neko povređen, ali ne pomerajte ozbiljno povređene osobe.

Korišćenje telefona samo u slučaju nužde

Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile.

Upotreba telefona se preporučuje samo u krajnjem slučaju nužde, kako ne bi došlo do opterećenja telefonskih linija.

Foto: Profimedia

 

Evakuacija

Nakon prestanka zemljotresa, objekat napustite smireno, bez panike i po utvrđenom redu - prioritet imaju majke sa decom, stari, bolesni i osobe sa invaliditetom.

Ako je neko povređen, pružite prvu pomoć ili pozovite Hitnu pomoć.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".