Kako stoji u saopštenju, maksimalna maloprodajna cena je 57 dinara, a maksimalna proizvođačka cena je 48,88 dinara.

- Proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T- 500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Vekna mora biti najmanje težine 500 grama i napravljena od 370 grama brašna T-500, 7,4 grama soli, 9,25 grama kvastca i 1,48 grama aditiva, piše u pomenutoj Uredbi.

Ova uredba stupiće na snagu dan nakon objavljivanja Službenog glasnika (koji uzgred još uvek nije objavljen), i važiće do 30. juna 2023. godine.

Takođe, najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno 6 odsto.

- Trgovci na malo koji prodaju hleb obavezni su da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna T- 500. Trgovci na malo koji prodaju hleb, mogu da vrate proizvođaču hleba do 5% (remitenda) od nabavljene količine na dnevnom nivou", navodi se u Uredbi.

Rok plaćanja proizvođaču hleba ne sme biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Podsetimo, kako danas prenose mediji Vlada Srbije je na sednici donela odluku kojom se ukida ograničenje cena na pojedine vrste svinjskog mesa i piletine

Pitanje koje se sada nameće jeste da li će se ukidanjem ovih ograničenja doći i do poskupljenja?

- Nećemo dozvoliti da dođe do rasta cena. Ministarstvo trgovine se ozbiljno bavi situacijom na tržištu. Udruženim snagama smo uspeli da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu koja potresa celu Evropu. LJudi ne treba da se brinu! Naš primarni interes ostaje obezbeđivanje stabilnih cena i redovna snabdevenost tržišta - rekao nam je Tomislav Momirović, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu.

(Blic)