Izrezbaren predmet od jasena otkriven je i unet u katalog još 1992, zajedno sa komadima obuće, nakita i ostataka od kože, zbog čega su stručnjaci prvobitno pretpostavili da je reč o vrsti alata za prošivanje. 

Međutim, nova analiza predmeta pronađenog u tvrđavi Vindolanda sugeriše da je njegova uloga možda išla dalje od amajlije - pošto su arheolozi dr Rob Kolins sa Univerziteta NJukasl i dr Rob Sends sa Univerziteta u Dablinu otkrili da su oba kraja falusa bila primetno glatkija od ostatka predmeta, što ukazuje na ponovljeni kontakt tokom vremena. 

Vindolanda falus je dugačak 16 centimetara, ali, kako kažu istraživači, verovatno je bio veći jer je drvo sklono skupljanju i savijanju. 

Stručnjaci su predložili tri moguća tumačenja namene pronađenog artefakta koji su detaljno objašnjeni u dokumentu objavljenom u časopisu Antiquity. 

Prva teorija je da je predmet korišćen kao rudimentarno seksualno pomagalo u prirodnoj veličini. 

"Ako je to slučaj, to bi, prema našim saznanjima, bio prvi rimski dildo koji je pronađen u arheologiji. Iz grčke i rimske poezije i grčke i rimske umetnosti znamo da su koristili seksualna pomagala. Ali nismo pronašli nijedan arheološki primer koji je sam po sebi intrigantan,” rekao je Kolins.

Prema njegovim rečima, zapanjujuće je da je predmet pronađen na severnom obodu Rimskog carstva, a ne u Italiji.

„Moram da priznam, deo mene misli da je samo po sebi očigledno da je u pitanju veštački penis. Ne znam ko je to uneo u katalog. Možda je nekome bilo neprijatno ili nije mislio da će Rimljani raditi takve gluposti,"  rekao je Kolins.

Analiza je otkrila da je to, u najmanju ruku, prvi poznati primer bestelesnog falusa napravljenog od drveta pronađenog bilo gde u rimskom svetu.

Takođe, kako su naveli, druga opcija je da je drveni falus možda služio kao tučak za mlevenje hrane, lekova ili sastojaka za kozmetiku.

Konačna mogucćnost je da je predmet dizajniran kao deo statue koju bi prolaznici dodirnuli “za sreću”, što je bila uobičajena tradicija širom Rimskog carstva.

Istraživači se nadaju da će otkriveni falus, koji je u međuvremenu izložen u muzeju Vindolanda, podstaći potragu za sličnim predmetima u drugim zbirkama. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".