27. februara je počeo Veliki ili Časni post koji traje sedam nedelja i najavljuje najveći hrišćanski praznik - Uskrs koji ove godine pada 16. aprila.

Ovaj uskršnji post se, prema pravoslavnim kanonima, sastoji iz dva dela - Velikog posta (prvih 6 nedelja) i Strasne nedelje (poslednje nedelje - 6 dana). Obično stručnjaci preporučuju da se za post pripremite unapred, idealno tri nedelje ranije. Tokom ovog perioda, poželjno je da se postepeno smanjuje količina mesnih namirnica, kako kasnije telu ne bi bilo tako teško da se prebaci na ishranu koja je "lakša". Takođe, poželjno je i da se postepeno uzbacuju mlečni proizvodi. Trudnice i dojilje, deca, starije osobe i oni koji imaju problema sa gastrointestinalnim traktom treba da budu posebno pažljivi ako odluče da poste, a brojni stručnjaci savetuju da ne menjaju uobičajen režim ishrane bez konsultacija sa lekarom.

Šta treba da znate o ovoj ishrani i kako bi trebalo da se posti po nedeljama?

Foto: Profimedia

 

 

1. nedelja

Ovaj period se smatra najstrožim. Prvog dana, 27. februara, po najrigoriznijim verskim pravilima bi trebalo da se potpuno izbaci hrana, što ipak nije nužno (niti se preporučuje sa stanovišta zdravlja). A od 28. februara do 3. marta bi trebalo post bude na vodi. Šta ovo znači? Možete da jedete hleb, so, sušeno voće, orahe, med, sirovo povrće i voće. Već 4. i 5. marta u ishranu možete da dodate toplu hranu, koja je dozvoljena da se "začini" uljem.

Od 2. do 6. nedelje

Post na vodi se preporučuje ponedeljkom, sredom i petkom. Utorkom i četvrtkom možete sebi priuštiti toplu hranu bez ulja, a vikendom - sa uljem.

Foto: T. Valić

 

 

Poslednja nedelja

Poslednja nedelja posta, koja će 2023. pasti između 10. i 15. aprila, naziva se Strasna nedelja. Tokom ovog perioda posti se na vodi. Ali postoje izuzeci. Na praznik Blagovesti Presvete Bogorodice (7. aprila) i Cvetnu nedelju (9. aprila) možete da jedete ribu.

Koja hrana je strogo zabranjena tokom Velikog posta?

Mesni i polumesni proizvodi
Mlečni proizvodi - puter i sir su takođe na listi
Jaja i proizvodi koji sadrže jaja
Riba i morski plodovi (osim u nevedenim danima)
Biljno ulje
Alkohol (osim vina u nestroge dane);
Hrana sa intenzivnim ukusom (previše slana ili slatka hrana, kao i začini)
Kremovi, dresinzi, sosevi
Takođe se ne preporučuje prejedanje.

(Mondo)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".