Nekima je nezamislivo da kosu ne "osveže" svakog dana, drugi čekaju da primete prve znake da se isprljala pre nego što odu pod tuš. A šta se dešava ako kosu ne perete nedelju i više dana?

Odgovor na ovo pitanje dao je doktor kozmetičke medicine i predstavnik Američkog kozmetičkog udruženja Stiven Lajn. Po njegovom mišljenju ono što većina smatra nedostatkom higijene može čak da bude korisno, naravno, u zavisnosti od tipa kose i stanja vlasišta.

Foto: Profimedia

 

- Generalno, najbolje je da slušate svoju kosu i kožu glave i perete je po potrebi. Za neke to može da bude svaki dan, za druge jednom nedeljno - kaže Lajn za portal "Best Life".

A evo šta se zapravo dešava sa kosom ko kožom ako ste nedelju dana izbegavali šampon:

Vaša prirodna ulja će nahraniti kosu

Prema Lajnu, prva stvar koju ćete verovatno primetiti ako ne operete kosu nedelju dana je značajno povećanje količine ulja u kosi.

"Kada ne perete kosu svaki dan, vaš skalp će ličiti svoja prirodna ulja. Ova ulja, kao što je sebum, mogu da hidriraju i neguju kosu, čineći je zdravijom i sjajnijom."

Kao rezultat, verovatno ćete primetiti neke promene u teksturi kose - što može biti dobro ali i loše, u zavisnosti od tipa kose.

"Za one sa kovrdžavom ili talasastom kosom, odlaganje pranja često može da poboljša njenu prirodnu teksturu. Prirodna ulja mogu da pomognu da se definišu i ukrote lokne", kaže Lajn. Međutim, on napominje da ako imate masnu kožu glave, izbegavanje pranja može da izazove nakupljanje ulja, zbog čega će kosa izgledati masno i prljavo. 

Foto: Profimedia

 

Vlasi postaju jače

Kosa može da propadne iz više razloga: zbog stalnog feniranja i izlaganja toploti,  redovne upotrebe sredstava za stilizovanje, usled neadekvatne ishrane, stresa... Ali, dr Lajn kaže i  da je često pranje kose još jedan krivac za oštećenje i lomljenje kose.

"Prečesto pranje kose može da joj skine prirodna ulja, ostavljajući je suvom i sklonom lomljenju. Ako ovo proredite, dozvoljavate kosi da zadrži više svojih prirodnih ulja, što će pomoći da se smanji njeno lomljenje."

Stvaraju se naslage proizvoda za stilizovanje

Ređe pranje kose može da bude korisno ako ne koristite proizvode za stilizovanje. Međutim, „ako redovno upotrebljavate gelove, pene ili sprejeve, a ne perete kosu nedelju dana, može se desiti da se na koži i kosi naprave naslage ovih proizvoda", kaže Lajn, prenosi Mondo. "Ovo može da je  'uništi' i učini da izgleda beživotno."

Foto: Profimedia

 

Koža glave je iziritirana

Za većinu ljudi nepranje i neupotreba šampona nedelju i više dana će izazvati negativne posledice po kosu i kožu glave. 

"Nepranje kose izazvaće nakupljanje ulja, prljavštine i mrtvih ćelija kože na skalpu. To može da dovede do svraba, perutanja i iritacije vlasišta, što je veoma neprijatno", kaže Lajn. Doktor je dodao i da se u ovom slučaju pojačava pojava gjivca i bakterija jer mrtve ćelije kože zadržavaju vlagu i toplinu na skalpu.

"Ovo može da dovede do infekcija vlasišta, lošeg mirisa, pa čak i gubitka kose", upozorava doktor.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".