Srpkinje Milice Jovanović ostvarile su veliki uspelih kada su u februaru oborile svetski rekord i upisale se u Ginisovu Knjigu rekorda kao najveća skupina ljudskih bića istog imena i prezimena koja se našla na istom mestu. Svetsku krunu preotele su upravo Japancima koji se zovu Hirokazu Tanaka, a koji su prethodno predvodili planetu sa 178 okupljenih imenjaka.

Japanci su prethodno sa vrha svrgli Amerikanke po imenu Marta Stjuart koje su primat držale od 2005. godine i čini se očekivali dalju borbu s njima kad je iz Srbije, koju u Zemlji izlazećeg Sunca lako mešaju sa Sibirom i Seviljom, stigla vest, pravi hladni tuš da su se izvesne Milice Jovanović pred Ginisovim sudijama okupile u broju koji je nadmašio njihov.

Foto: Novosti

 

 

JAPANSKI IZAZOV

Naime, 29. oktobra prošle godine 178 japanskih muškaraca po imenu Hirokazu Tanaka sastali su se u Tokiju kako bi se upisali u Ginisovu Knjigu rekorda kao najbrojnija grupa imenjaka koja se okupila na jednom mestu više od pet minuta. Međutim, 4. februara ove godine u Beogradu taj njihov rekord nadmašile su naše Milice, njih čak 256.

I mada je Udruženje Hirokazu Tanaka, koje trenutno ima 242 registrovana člana, uputilo čestitku Milicama, njegov predsednik, pišu japanski mediji, zakleo se da će sa svojim imenjacima izvršiti novi napad na svetski vrh. Konkretno, udruženje je proteklih dana krenulo u novu kampanju okupljanja imenjaka davanjem oglasa u tiražnom dnevniku Mainjići šinbun.

Otud, Milice koje su svojim smelim izazovom osvetlale obraz državi i narodu trebalo bi da se pripreme za dužu borbu s Hirokazuima, posebno ako se ima na umu činjenica da, uopšteno govoreći, Japanci ne odustaju lako.

Koliko je Tanakama stalo da budu prvi na svetu svedoči činjenica da kada su se prošle godine našli u tokijskom kvartu Šibuja da bi se upisali u Ginisovu knjigu često prilično besmislenih rekorda, među njima bilo i onih koji su specijalno doleteli iz inostranstva u tu svrhu, kao i da je raspon u starosti učesnika bio između tri i osamdeset godina.

Mada Japanci koji su takmaci naših Milica svi imaju ime i prezime koje se isto izgovara, njihova imena (Hirokazu) se zapravo pišu na različite načine, jer se u japanskom jeziku ne koriste slova već ideogrami, koji uprkos razlici u značenje neretko mogu da imaju isto čitanje, odnosno, izgovor. Zato postoji puno načina na koje se može napisati ime Hirokazu, a koji će ideogrami konkretno biti iskorišćeni za njega, naravno, zavisi od ukusa i namere roditelja koji su detetu dali ime, odnosno, od toga koje značenje su hteli da unesu u to ime.

S druge strane, prezime Tanaka, koje je zaista vrlo često u Japanu, piše se na samo jedan način, pa protivnici Milica imaju identično prezime ne samo po zvuku već i vizuelno. Kuriozitet je da je među 178 Hirokazua koji su oktobra prošle godine nadmašili Amerikanke ukupno bilo ljudi sa čak 17 različitih kombinacija ideograma.

RUKAVICA U LICE I MASLINOVA GRANČICA

Pedantne Tanake su zabeležile da je vest o njihovom oktobarskom uspehu objavljena u čak 44 zemlje na 24 različita jezika, što je, pokazalo se, bilo po njih pogubno, budući da se o njihovom rekordu čulo i u Srbiji.

Interesantno je, međutim, da mada su Tanake odlučne da obore rekord naših Milica, predsednik njihovog udruženja istovremeno njima i svim drugim ljudima širom sveta koji poseduju obično, neupadljivo ime nudi povezivanje i saradnju.

On, naime, ima ideju da oformi Međunarodno udruženje imenjaka mada je svestan da bi rad u tom smeru vrlo brzo mogao da Hirokazu Tanake potisne na Ginisovoj lestvici, jer se u bitku za svetski rekord još nisu uključile mnoge osobe koje imaju tako često ime kao što je, recimo, DŽon Smit u SAD. A da ne govorimo o tome da se u trku za prvo mesto još nisu uključili mnogoljudni narodi poput Han Kineza i Hindusa, pa i Koreanaca, koji, mada nisu baš toliko brojni, jesu poznati po tome što kao narod imaju vrlo mali broj različitih prezimena, zbog čega je među njima puno imenjaka.

Iako je, realno gledano, verovatno samo pitanje vremena kada će Milice i Hirokazui sići sa svetskog trona, već sada je jasno da su svojim delovanjem sebe i svoje ime izvukli iz anonimnosti i postavili u žižu svetske javnosti.

(RTS/Ilja Musulin)

BONUS VIDEO: