Kancelarija UN za drogu i kriminal saopštila je da je uzgoj koke porastao za 35 odsto između 2020. i 2021. na rekordne nivoe.

Nalazi ukazuju na to da su se u zapadnoj i centralnoj Africi pojavila nova čvorišta za trgovinu ljudima. U izveštaju se takođe navodi da trgovci ljudima češće koriste međunarodne poštanske usluge da bi drogu doneli potrošačima.

- Globalno, upotreba paketa i kurirskih usluga značajno se povećala tokom zatvaranja vezanog za kovid zbog ograničenja putničkih letova - navodi se u Globalnom izveštaju o kokainu, prenosi BBC.

Uočen je porast u zapadnoafričkim zemljama u korišćenju "dobro uspostavljenih, globalno operativnih poštanskih usluga, kao i manjih trgovačkih kompanija" koje se koriste za krijumčarenje količina kokaina u Evropu i šire.

Sve u svemu, u izveštaju se navodi da su Evropa i Severna Amerika najveća tržišta za kokain, a slede Južna i Centralna Amerika i Karibi

Foto: MUP

 

Dok se u izveštaju navodi da su tržišta u Africi i Aziji "još uvek ograničena", Gada Vali iz UN kaže da je potencijal za širenje tržišta opasna realnost.

Povećanje proizvodnje rezultat je ekspanzije uzgoja koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain u prahu, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je epidemija Kovid-19 imala „remetilački“ efekat na tržišta droge, jer su međunarodna putovanja bila ozbiljno ograničena. Potražnja za kokainom je opala pošto su noćni klubovi i barovi zatvoreni tokom pandemije, piše BBC.

- Međutim, najnoviji podaci sugerišu da je ovaj pad imao mali uticaj na dugoročne trendove. Globalna ponuda kokaina je na rekordnom nivou - kaže se u izveštaju.

U Velikoj Britaniji, u izveštaju se navodi da je došlo do "značajnog povećanja" zaplene kokaina u "brzim paketima i poštanskim načinima".

Presretanja od strane organa za sprovođenje zakona takođe su u porastu - većom brzinom od proizvodnje, navodi se u izveštaju.

Drugi ključni nalazi uključuju:

  • Kolumbija i dalje dominira rutama trgovine ljudima, iako su se putevi ka Evropi razvili

  • Potrošnja u Australiji dostigla je vrhunac sredinom 2020., pala je za 50% sledeće godine i "umereno" porasla u poslednjih nekoliko meseci 2021.

  • Meksičke i balkanske kriminalne grupe su se približile centru proizvodnje da bi dobile pristup zalihama

  • Upotreba krek kokaina je u rastućem trendu u nekoliko zapadnoevropskih zemalja uključujući Veliku Britaniju , Belgiju , Francusku i Španiju

Reagujući na izveštaj, šefica UN za istraživanje i trendove Angela Me rekla je da je zaliha kokaina porasla u Južnoj Americi pošto su kriminalne grupe preuzele kontrolu nad oblastima koje je ranije vodila najveća kolumbijska pobunjenička grupa - Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fark).

Ona je rekla da je to dovelo do konkurencije među grupama - uključujući neke strane grupe - što je povećalo proizvodnju.

BONUS VIDEO: 

VREO VAZDUH U BUENOS AJRESU: Stanovnici argentinske prestonice suočavaju se sa visokim temperaturama

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".