Muraja, koji je bio likvidator za "Bosasu", kompaniju umešanu u brojne skandale sa državnim ugovorima, ubili su u subotu nepoznati naoružani ljudi, objavio je danas Bi-Bi-Si.

Muraj je takođe radio kao likvidator za firme povezane sa bogatom braćom Gupta koja negiraju optužbe za podmićivanje.

Policija je saopštila da će ispitati da li postoji veza između Marejevog ubistva i istraga o korupciji.

Policija je navela da je Marej preminuo u bolnici od zadobijenih povreda, dok je njegov sin preminuo na licu mesta.
Marejev posao kao likvidatora kompanija, koga je imenovao sud, bio je da pregleda račune firmi koje su zatvorene, povrati imovinu i prijavi ukoliko je bilo kriminalnih radnji.

Jedna od njih bila je državna kompanija specijalizovana za zatvorske usluge "Bosasa" za koju je komisija za korupciju zaključila da je u velikoj meri podmićivala političare i vladine zvaničnike da bi dobila vladine ugovore tokom devetogodišnje vladavine DŽejkoba Zume od 2009. do 2018. godine.

Zuma je odbio da sarađuje u istrazi, ali je negirao optužbe za korupciju.

Sadašnji južnoafrički predsednik Siril Ramafosa rekao je 2018. godine da će otplatiti donaciju od 35.000 dolara koju je dobio od "Bosase". 
Muraj je otkrio da je Zuma obmanuo parlament u vezi sa donacijom, ali je taj nalaz odbacio Visoki sud JAR.
"Bosasa" je otišla u dobrovoljnu likvidaciju nakon što su banke zatvorile njene račune.

Marej je takođe radio kao likvidator za firme povezane sa braćom Gupta, a komisija za korupciju otkrila je da su braća - Ajai, Raješ i Atul - pokušali da utiču na političke i ekonomske odluke dok je Zuma bio predsednik.

Braća Gupta su se 1993. preselila iz Indije u Južnu Afriku i posedovali su niz kompanija koje su imale unosne ugovore sa južnoafričkim ministarstvima i državnim kompanijama. 
Vlasti Južne Afrike trenutno rade na tome da braća Gupta budu izručena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde su uhapšeni.

Oni su negirali optužbe da su plaćali mito da bi dobili ugovore.

BONUS VIDEO: