Ovaj incident odigrao se 2005. godine naočigled nekoliko stotina ljudi, kako srpske, tako i hrvatske nacionalnosti, koji su došli u to mesto, gde se održavao vašar za Veliku Gospojinu. Celiščak se, prema izjavama očevidaca, tokom dana vozio u svom automobilu noseći sliku Ante Gotovine (bivšeg generala vojske Hrvatske kojem je suđeno za ratne zločine u Hagu, ali je oslobođen), kao i zastavu svoje zemlje.

Policajci su ga zaustavili i zamolili da to ne radi jer provocira okupljene građane, a Stojan je tada počeo da viče i da se svađa s njim, posle čega se polio benzinom i zapalio.

Pokojni Bora Drljača, čiji koncert je izazvao Celiščaka na ovaj čin, ispričao je svojevremeno da mu nije bilo nimalo prijatno kad se dogodio taj incident, ali da je njegov koncert i pored toga protekao mirno.

Foto: A. Stanković

 

- Nisam bio prisutan kad se taj čovek zapalio, ali su mi ljudi pričali šta se desilo. To je stvarno tragedija. Govorio je: "Celog života borim se protiv Srba, a oni se sad okupljaju u mom selu i još im peva Bora Drljača." Nije mogao to da podnese. Onda je uzeo benzin i zapalio se u autu. Policija je počela da gasi vatru da ne izgori skroz. Ne znam ni šta je posle bilo s tim nesrećnim čovekom. Ne razumem tu količinu mržnje prema Srbima, ali nisu svi Hrvati takvi, daleko od toga - pričao je pokojni pevač za domaće medije.

- To je bio jedini incident koji ima veze sa mnom, nikad posle toga ništa ružno mi se nije desilo. Evo, skoro sam pevao u Hrvatskoj pred više od hiljadu ljudi, a komandir policije mi je rekao da su barem polovina publike bili Hrvati. Vole oni moju muziku i ja zato rado idem tamo da pevam - izjavio je Drljača.

tojan Celiščak je posle incidenta prevezen u zagrebačku Traumatološku kliniku zbog višestrukih povreda, uglavnom opekotina trećeg stepena. Mediji su tada objavili da je godinama lečen od posttraumatskog stresnog poremećaja, izazvanog učešćem u ratnim dejstvima. Preminuo je u najstrašnijim mukama posle 14 dana u 35. godini. Bio je oženjen, otac dvoje maloletne dece.

BONUS VIDEO: