Malo ljudi zna da je Popajev lik zaista postojao. NJegovo pravo ime bilo je Frenk "Roki" Figel, i rođen je u Poljskoj 27. januara 1868. godine. Sa porodicom je emigrirao u Ameriku gde se nakon neuspeha da pronađe adekvatan posao, 1887. godine pridružio mornarici.

Kada ga je Popajev tvorac upoznao, on je "Roki" je već bio penzionisani mornar kojeg je Vibušova taverna u gradu Česteru u Ilinoisu zaposlila da čisti i održava red. Iako u penziji, imao je reputaciju čoveka koji uvek ulazi u tuče, tako da je imao deformisano oko ("Pop-eye"). Pokazivao je svoju snagu u mnogo borbi da je postao lokalna legenda. Uvek je pušio lulu, pa je govorio samo jednom stranom usta.

Kada je bio sa decom, držao je lulu krajičkom usana i pričao im nestašluke iz mladosti, često se hvaleći svojom fizičkom snagom i glasno tvrdeći da je spanać hrana koja ga čini nepobedivim.

Kreator Popajevog lika Elzi Krisler Segar rođena je u Česteru i bila je jedno od dece koja su imala privilegiju da "uživo" slušaju priče bivšeg mornara.

Debitovao kao strip junak

Mornar Popaj se prvi put pojavio u novinskom stripu "King fičers" 17. januara 1929. godine, tako što ga je američki crtač stripova Elzi Krisler Sigar uveo kao novi lik u svoj već deceniju star strip "Pozorište u naprsku". Naime, u tom stripu, glavni junak uopšte nije bio Popaj već Kastor sa svojim drugom Hamom se uputio na prekookeansko putovanje i obratio čoveku u mornarskom odelu sa tetovažom sidra na ruci rečima "Hej ti! Je si li ti mornar?". Popaj je odgovorio "Jesi li mislio da sam kauboj" povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko. Od tog trenutka je postao sastavni deo stripa "Pozorišta u naprsku".

Foto: Vikipedija

Nepunih godinu posle pojave Popaja, Ham je polako izbačen iz stripa, a Popaj je ujedno postao Olivin dragi. Oliva je dodata kao Kastorova sestra još krajem 1919. godine. Pera Ždera i Badža (u nekim prevodima Kvrga) pojavili su se 1932. godine, dok se Kića po nekim izvorima pojavio 1933. godine, a po drugim 1936. godine. Nova zvezda je stripa je stvorila potrebu za novim imenom, te je "Pozorište u naprsku" promenilo ime u "Popaj".

Pojavljivanje u crtanom filmu

Svoju filmsku premijeru Popaj je imao u filmu "Beti Bup sreće mornara Popaja" iz 1933. godine. Film je takođe prikazao i pesmu o mornaru Popaju. Iste godine Flečer studio je snimio dugometražni crtani film "Ja sam što sam" (I Yam What I Yam), sa Popajem u glavnoj ulozi.

BONUS VIDEO: