1. Srebrna boja auta može spasiti život

Kod odabira automobila ne zamarajte se previše celim spektrom boja u ponudi. Srebrna je najbolji izbor jer je lako uočljiva na putu, posebno ako je vidljivost slaba, a to vam može spasiti život, pokazuju studije.

2. LJubičasta smiruje živce

Da bi smirili razuzdane zatvorenike i agresivne pacijente, zidovi zatvora i mentalnih institucija znaju biti obojeni u ljubičasto. Ta boja pomaže držati ih pod kontrolom, odnosno smiruje im živce. 

Foto: Profimedia

 

3. Plava je najpopularnija boja

Na celom svetu, plava boja je najomiljenija i čak 40 odsto stanovništva je izabere u svakodnevnom životu. Na drugom mestu po popularnosti je ljubičasta, ali je daleko iza plave jer je preferira tek 14 odsto ljudi.

4. Od žute ogladnimo

U kuhinji nije dobro držati žutu i narandžastu boju jer otvaraju apetit. Planirate li na dijetu sklonite sa vidika sve nijanse tih boja. I obratite pažnju na restorane i ostala mesta gde poslužuju hranu jer znaju koristiti taj fenomen - što su gosti gladniji, njihova 'kasica prasica' je bogatija, piše Listverse.

Foto: Profimedia

 

5. Smeđu boju su zvali 'mumija'

Stari Egipćani su imali naziv za smeđu boju po mumijama, zvali su je 'mumija'. Bila je to doslovce vrsta boje, a podsećala je na boju prave mumije. Naime, 35 dana nakon dehidracije, mumificirano telo je poprimilo smeđu boju zbog minerala gvožđa koje, nakon isparavanja tečnosti, postaje koncentriranije i daje telu smeđu boju.

BONUS VIDEO: