1. Сребрна боја аута може спасити живот

Код одабира аутомобила не замарајте се превише целим спектром боја у понуди. Сребрна је најбољи избор јер је лако уочљива на путу, посебно ако је видљивост слаба, а то вам може спасити живот, показују студије.

2. Љубичаста смирује живце

Да би смирили разуздане затворенике и агресивне пацијенте, зидови затвора и менталних институција знају бити обојени у љубичасто. Та боја помаже држати их под контролом, односно смирује им живце. 

Фото: Профимедиа

 

3. Плава је најпопуларнија боја

На целом свету, плава боја је најомиљенија и чак 40 одсто становништва је изабере у свакодневном животу. На другом месту по популарности је љубичаста, али је далеко иза плаве јер је преферира тек 14 одсто људи.

4. Од жуте огладнимо

У кухињи није добро држати жуту и наранџасту боју јер отварају апетит. Планирате ли на дијету склоните са видика све нијансе тих боја. И обратите пажњу на ресторане и остала места где послужују храну јер знају користити тај феномен - што су гости гладнији, њихова 'касица прасица' је богатија, пише Listverse.

Фото: Профимедиа

 

5. Смеђу боју су звали 'мумија'

Стари Египћани су имали назив за смеђу боју по мумијама, звали су је 'мумија'. Била је то дословце врста боје, а подсећала је на боју праве мумије. Наиме, 35 дана након дехидрације, мумифицирано тело је попримило смеђу боју због минерала гвожђа које, након испаравања течности, постаје концентрираније и даје телу смеђу боју.

БОНУС ВИДЕО: