Никола Тесла је веома пазио на то шта једе и како вежба, јер је сматрао да је важно да што дуже остане активан.

У својој књизи “Моји изуми: Аутобиографија Николе Тесле”, навео је да обично доручкује млеко и јаја, ручак је прескакао, а посебно је волео чорбу од поврћа.

- Најважнији елемент моје животне шеме је моја исхрана. Не можете очекивати да машина добро функционише ако јој не обезбедите одговарајуће гориво - говорио је Тесла, али и истицао како је временом увидео да су два оброка дневно сасвим довољна.

- Два оброка на дан су ми поправила здравље и изоштрила апетит и укус. Нисам знао шта је живот док из исхране нисам избацио ручак. Данас са 78 година уживам у своја два оброка у истој мери као кад сам био дечак од 16 година и немам никаквих проблема с варењем - пишу на сајту Тесла Универсе.

Како каже, за доручак је волео да пије млеко јер обилује протеинима, и да једе јаја, посебно беланца јер су такође богата протеинима. Волео је и пиринач, али сир не.

- Поврће је неопходно, иако не садржи много протеина. Не даје много енергије, али регулише црева, даје телу витамине. Волим да поједем фину чорбу од лука и сецканог целера припремљену са доста маслаца. Ова комбинација се лако вари и једем је годинама уназад.

Тесла је хвалио и воће, а за шећер је говорио да у малим количинама није опасан, с тим што не смемо заборавити да га у воћу има доста.

Месо јео двапут годишње

На питање да ли је вегетаријанац или не, Тесла је овако казао:

- Месо једем врло ретко, једном или двапут годишње. Богато је протеинима, али и риба је готово подједнако богата протеинима и мастима, а много лакше се вари. Фосфор који садржи одличан је за нервни систем. Али фосфор, док храни мозак, узрокује киселост у организму. И месо и риба дају нам брзу енергију. Ове намирнице за људе појединих професија јесу неопходне, мада нам због свог састава скраћују живот. Ипак, док смо живи, дају нам доста енергије.

А ево шта је говорио о спавању?

- Спавање? Ја ретко када спавам. Долазим из породице дуговечних људи који су познати по томе да нису пуно спавали. Надам се да ћу достићи рекорд мојих предака и да ћу живети бар 100 година. Моје неспавање ме не брине. Некада одспавам сат времена. Повремено, ипак, на сваких пар месеци, одспавам по 4 до 5 сати. Онда се пробудим у потпуности напуњен енергијом, као батерија. Након такве ноћи ништа ме не може зауставити. Тада осећам огромну снагу. Не постоји сумња око тога да је сан обновилац, давалац живота, да он повећава енергију. Са друге стране, не верујем да је он неопходан за нечије здравље, нарочито ако је то неко ко по навици мало спава.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".