Ипак, то није у потпуности тачно јер постоји мала зачкољица која мења ствар.

Монт Еверест званично има највиши врх на свету у односу на ниво мора (8.848 метара), али ако измерите раздаљину између његове базе и врха, наћи ће се на другом мести листе највиших планина на свету.

Наиме, поставља се питање - одакле се мери Монт Еверест да би могли да кажемо да је висок 8848 метара?

Та висина од 8848 метара заправо представља удаљеност од врха Монт Евереста до нулте тачке нивоа мора. Међутим, неке планине се развијају и испод површине мора.

Најимпресивнија је, дефинитивно, Мауна Кеа, вулканска планина и уједно највиши врх Хаваја. Она од свог подножја до врха, има чак 10.200 метара. Дакле, кад би се океани испразнили она би била апсолутно највиша планина на земљи. Ако бисмо пак мерили висину планина од средишта Земље до њихових врхова, и еквадорска планина Чимборазо "прешишала" би такође Монт Еверест.

Иако се уздиже на "сам" 6263 метара надморске висине, због начина на који је планета испупчена око екватора (места где је Земља најшира), његов врх је заправо 2000 метара виши од Монт Евереста и најближи космосу. Самим тим, утицај Земљине гравитације је на овом месту најслабији.

БОНУС ВИДЕО: