Кривац за то што на географским картама поједине земље изгледају веће од других, иако у реалности то нису, јесте фламански картограф из XВИ века Герардус Меркатор.

Он је творац такозване Универзалне Меркаторове пројекције, којом је, практично тродимензионална земљина кугла "развучена" у дводимензионалну карту.

Овај посао представљао је велики изазов за прве картографе. Решење је пронаша Меркатор. Године 1569. направио је мапу која је могла да се користи за прецизну навигацију. Њен недостатак је, међутим, у томе што је искривила величину предмета, односно копна, у зависности од њихове позиције у односу на екватор.

Земље које су ближе половима, због тога, изгледају много веће него што заиста јесу, док су оне ближе екватору умањене.

Фото: thetruesize.com

Копнени масиви попут Антарктика или Гренланда, на пример, представљени су много већим него што су у реалности. Антарктик је иако изгледа огорман, тек нешто већи од Бразила. Из истог разлога учиниће вам се и да је, рецимо Исланд много већи од Србије, иако је у стварности његова територија већа за свега око 14.000 квадратних километара, што је шестина површине Србије.

- Земља није равна плоча. Она је неправилног облика и замењује се лоптом или елиптоидом. Зато се мора израдити формула за преношење са закривљене површеина на раван - објаснио је једном приликом Драгољуб Штбац, истраживач - пројектант Географског института "Јован Цвијић" САНУ.

При пројекцији те криве - лопте или елиптоида, додаје Штрбац, неизбежне су деформације. А приликом избора пројекције, бирате ону чије вам деформације мање сметају. Меркаторова пројекција конструисана је тако да служи за оријентацију у поморству. Касније су је преузели и за употребу у авијацији.

- Она увек показује исти угао између правца кретања и меридијана - додао је Штрбац.

Њена деформација огледа се у томе што, како се удаљавате ка половима од екватора, раздаљина између мердијана постаје све мања, да би се на половима она претвоприла у тачку. Ако бисте "исекли" земљину кору и "развукли је", та тачка би, међутим, имала исту дужину као и екватор. 

Да би утврдили колико је заправо погрешна наша перцепција величина појединих држава сајт thetruesize.com омогућава вам да померате земље на друге локације итако упоређујете њихове површине.

БОНУС ВИДЕО: