Ipak, to nije u potpunosti tačno jer postoji mala začkoljica koja menja stvar.

Mont Everest zvanično ima najviši vrh na svetu u odnosu na nivo mora (8.848 metara), ali ako izmerite razdaljinu između njegove baze i vrha, naći će se na drugom mesti liste najviših planina na svetu.

Naime, postavlja se pitanje - odakle se meri Mont Everest da bi mogli da kažemo da je visok 8848 metara?

Ta visina od 8848 metara zapravo predstavlja udaljenost od vrha Mont Everesta do nulte tačke nivoa mora. Međutim, neke planine se razvijaju i ispod površine mora.

Najimpresivnija je, definitivno, Mauna Kea, vulkanska planina i ujedno najviši vrh Havaja. Ona od svog podnožja do vrha, ima čak 10.200 metara. Dakle, kad bi se okeani ispraznili ona bi bila apsolutno najviša planina na zemlji. Ako bismo pak merili visinu planina od središta Zemlje do njihovih vrhova, i ekvadorska planina Čimborazo "prešišala" bi takođe Mont Everest.

Iako se uzdiže na "sam" 6263 metara nadmorske visine, zbog načina na koji je planeta ispupčena oko ekvatora (mesta gde je Zemlja najšira), njegov vrh je zapravo 2000 metara viši od Mont Everesta i najbliži kosmosu. Samim tim, uticaj Zemljine gravitacije je na ovom mestu najslabiji.

BONUS VIDEO: