Članovi posade elitne 101. vazdušno-desantne divizije leteli su u sredu sa dva jurišna helikoptera HH-60 "Crni jastreb" kada su se srušili oko 22 sata po istočnom vremenu u okrugu Trig u Kentakiju. Članovi posade bili su deo jedine vazdušne jurišne divizije američke vojske pod nadimkom "Orlovi koji vrište". Sedište im je u Fort Kembelu, koji se nalazi na granici države sa Tenesijem, 60 milja severozapadno od Nešvila.

- Dva helikoptera su naletela prilično nisko i čim su prešli kuću nešto je puklo. Čuo se jak prasak i sve se odjednom ugasilo - rekao je jedan meštanin radiju VKDŽ.

DŽejms Hjuz, koji živi u okrugu Trig, rekao je za radio stanicu VKDŽ da živi oko pola milje dalje i da je čuo nešto za šta je isprva verovao da je sudar.

Krhotine iz jurišnih helikoptera - za koje se procenjuje da koštaju više od 10 miliona dolara svaki - pale su sa neba i raspršene su po zemlji dok su vatrogasne ekipe stigle da ugase zapaljeni plamen preko noći.

ABC njuz je u četvrtak ujutro potvrdio smrt svih devet pripadnika vojske, pozivajući se na jednog vojnog zvaničnika. Uzrok nesreće se trenutno istražuje.

Guverner Kentakija Endi Bešer rekao je sinoć da su iz Fort Kembela stigle "teške vesti" jer se "očekuju smrtni slučajevi". Dodao je da će više informacija biti podeljeno kada bude dostupno i pozvao ljude da se mole za pogođene.

Nondis Turman, portparol Fort Kembela, potvrdila je da su se nesreće dogodile pre 22 sata u sredu u okrugu Trig u blizini auto-puta 68.

- To su bila dva helikoptera "Crni jastreb" kojima je upravljala 101. vazdušno-desantna divizija. Članovi posade su upravljali letelicom tokom rutinske misije obuke kada se dogodio incident - navela je Turman.

Vatrogasna jedinica stigla je na mesto nesreće kako bi ugasila zapaljeni plamen od ostataka helikoptera.

(Dejli Mejl)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".