Gotovo 50 godina na sceni, tridesetak albuma i pregršt hitova je iza folk pevača Mitra Mirića. 

Međutim, nijedna pesma nije obeležila njegovu karijeru kao - "Ne može nam niko ništa". Pevali su je sportisti, političari, narod na mostovima tokom NATO bombardovanja, muzičari u svakoj kafani širom bivše Juge.

Baš zbog toga, danas teško da iko zna o čemu ona govori. Ne, to nije patriotska pesma - već ljubavna. Upravo to je istakao Mirić kada je ispričao kako je nastao legendarni hit.

- Imao sam raznih faza u karijeri. LJudi se zasite, pa nastane pad. E, kum Novica Urošević je bio inadžija. Hteo je svima da pokaže kakvu pesmu može on da napravi. Nisam uopšte tad računao na "Ne može nam niko ništa". Računao sam na jednu drugu. Ali, to znači da je Novica ipak bio vispreniji. Da objasnim: tad se snimalo po deset pesama. Ova je bila jedna od deset. I tako, pesma je izašla večeras i za - da ne preterujem sad - pet sati je postala hit! To je bio lom! E, a kasnije je zaživela svud. Nema ko je nije pevao - započinje Mirić i objašnjava detalje:

- Svi znaju tu pesmu. Počeli su da je pevaju i na stadionu, i kriminalci su je pevali, političari na skupovima, ludilo totalno, ne možeš da je se otarasiš koliko je zarazan refren, a to je u stvari ljubavna pesma. Skroz ljubavna! Peva samo o ljubavi. Jeste li razmišljali nekad o tome? Al', eto, mislim da je više niko ne gleda tako. Kao ljubavnu. Pa, evo, sami kažite, da li znate da je to ljubavna pesma?! Ne razmišlja se o njoj na taj način. S tim je Novica čudo napravio. E, ako on nije bio vidovit, ja ne znam. Kao da je znao da će nakon godinu-dve dana doći do tog nesrećnog rata, pa će svi da je prisvoje... - ispričao je pevač u intervjuu za "Kurir".

BONUS VIDEO: