Borivoje Bora Kandić igrao je mladog Vuka pre nego što se u Kadijevićevoj seriji pojavio Manojlović. Početak karijere koji se samo može poželeti, pošto je Kandić imao samo 26 godina kada se serija 1987. godine premijerno prikazivala na 200-godišnjicu Vukovog rođenja. I tek što je završio Akademiju, a njegov otac je takođe bio poznati glumac Miloš Kandić.

Međutim, Borin život pretvorio se u tužnu priču. Glumom je prestao da se bavi kada je otišao u Australiju, zbog čega se potom pokajao. Umro je 8. decembra 2020. u 60. godini, a poslednjih dana izdržavao se od majčine penzije i tako što je čistio jednu kafanu na Zelenom vencu.

Iako se te 1987. godine činilo da sve ide kako Kandić želi, i pre toga su ga u životu pogađale tragedije. Baš u vreme snimanja "Vuka", on je doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj mu je poginula devojka. On je prošao sa polomljenom vilicom, a interesantno je da je i tako snimao scene iz "Vuka", ali potpuno nem, bez ijedne reči - samo one kadrove u kojima nije morao da govori. Sve to je ispričao u intervjuu za "TV Novosti" 1987. godine, u trenutku kada se serija prvi put prikazivala na televiziji i dok se Miki Manojlović još nije ni predstavio publici kao Karadžić. Taj razgovor prenosimo u celosti:

"Mladom beogradskom glumcu Borivoju Kandiću, koga upravo gledamo u ulozi Vuka Karadžića u istoimenoj televizijskoj seriji, sreća se osmehnula još kao studentu treće godine Akademija: umesto epizodne, dobio je naslovnu ulogu! Istina je, međutim, da od samog početka serije o glumcu koji u prva četiri nastavka igra Vuka, gotovo da nije ni bilo pomena. Borivoje Kandić, početnik, stajao je tako u senci kolege, poznatog i priznatog veterana Predraga Mikija Manojlovića... A upravo činjenica da Kandić započinje seriju o takvom velikanu kao što je bio Vuk, na njega svaljuje teško breme odgovornosti.

Foto: Arhiva Novosti, TV Novosti, RTS printskrin

 

 

- Prvobitno je bilo predviđeno da u seriji odigram jednu epizodnu ulogu - priča Kandić - Međutim, na probnom snimanju pokazalo se da ličim na Mikija Manojlovića, pa je odlučeno da mladog Vuka igram ja. Istina, trebalo je da se na ekranima zadržim do šeste epizode, ali se reditelj Kadijević pobojao da publika posle neće moći da prihvati Manojlovića...

Epizode u kojima igra Vuka snimane su od septembra 1984. godine do marta 85.

- Bila je to strašna zima - seća se Kandić - dugo je bilo oko 20 stepeni ispod nule. Stalno smo se smrzavali, a najgore je prošao glumac Dobrica Jovanović, koji je kao iguman Stefan ceo jedan dan visio na krstu samo u košulji... Meni je najteža scena bila kada me je u četvrtom nastavku jedan Turčin šibao: vukao sam se po ledenom blatu, ruke su mi bile krvave...

U vreme snimanja serije Kandić je u saobraćajnoj nesreći polomio vilicu:

- Pratio sam brata u vojsku, a nesreća se dogodila kod Titovog Vrbasa. Moja devojka je poginula. Četiri nedelje nosio sam šine zbog polomljene vilice, ali su neke scene u kojima ne govorim ipak urađene, tako da snimanje nije kasnilo.

I dok reditelj Kadijević sada očekuje da će serija vezati gledaoce tek od pete epizode, kada se kao Vuk konačno pojavi Miki Manojlović, mladi glumac Borivoje Kandić poziva se na ocenu Saveta serije da su upravo prvi nastavci najbolji, najživotniji... 'Možda je to moja želja i lično mišljenje', dodaje skromno i pomalo nesigurno, a onda dodaje:

- Nisam video Manojlovića ni na snimanju ni na filmu, posle montaže, ali znam da je Miki još pre nego što je počeo snimanje pregledao ono što sam ja uradio.

Foto: Arhiva Novosti, TV Novosti, RTS printskrin

 

 

Dok čeka sud gledalaca i kritičara, Borivoje Kandić, kao i svaki mladi glumac, nestrpljiv je i neodlučan: sve bi nešto da kaže, ali se u poslednjem trenutku ipak predomišlja, kao da čeka da i njihovo vreme dođe pa da progovori.

- Moja uloga se završava sa početkom Vukove bolesti, koji je u to vreme predstavljen kao poprilična kukavica, ali i kao čovek koji se samo verom bori za svoj narod. Bio je pisar i kod Karađorđa i kod Ćurčije, pošto mu otac drugačije nije dao da ide u ustanak. Mislim da najveću vrednost seriji daju odličan scenario Milovana Vitezovića, glumačke kreacije, sjajni kostimi i odlična fotografija. Ništa nije bilo prepušteno slučaju, pošto smo mesecima unapred imali probe. Za mene kao glumca važna je i saradnja sa rediteljem Kadijevićem.

Borivoje Kandić sada ima 26 godina, diplomirao je i postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kojem igra u predstavama 'Seobe', 'Kolubarska bitka', 'Rodoljupci', 'Lekcija' i drugim. U svet filma ušao je sa 'Šećernom vodicom', 'Varljivim letom' i 'Quo vadis'. Posle snimanja 'Vuka' zaigrao je i u televizijskoj seriji 'Daj mi krila jedan krug'. Mnogi će ga gledaoci sada prepoznati kao lava iz te serije. Što se budućnosti tiče, prilično je ružičasta: trebalo bi da igra u seriji od 13 epizoda 'Dome, slatki dome' reditelja Milutina Petrovića.

- Ta serija - kaže Kandić - trebalo bi dogodine da zameni 'Bolji život', a ja igram jednog klinca. Zato se sekiram što me kosa poprilično napušta, a i preduboki glas će mi opet zadavati muke. Jer, i za vreme snimanja 'Vuka', Kadijević me je stalno terao da govorim više. Nekako su u neskladu moje dečačko lice i bas kojim govorim.

Iako je završio srednju ekonomsku školu, Borivoje se ipak odlučio za glumački poziv. Možda zato što je i njegov otac, Miša Kandić, takođe glumac, koji je igrao u bezbroj filmova i serija. Ne kaže se u narodu uzalud 'Kakav je otac, takav sin', ili 'Ne pada iver dalje od klade'. A ako se po jutru dan poznaje, sudeći po prvoj glavnoj ulozi - Vuka Karadžića - Borivoju Kandiću budućnost se osmehuje."

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru" 1987. godine. *

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".