Svedočeći u istrazi protiv Pašajlića, koji se tereti za nasilje u porodici, protivpravno lišenje slobode, zapuštanje i zlostavljanje maloletne ćerke i kršenje porodičnih obaveza, prema nezvaničnim informacijama, devojčicina majka je priznala i da je koristila narkotike.

– Sa Urošem sam bila od 2010. do 2015. godine, kada nam se rodila ćerka. Živeli smo u stanu na Zvezdari, a dete nam je oduzeto odmah nakon rođenja. Prvo je bilo u bolnici, a potom je smešteno u Dom za nezbrinutu decu jer sam ja osuđivana za nasilje u porodici, odnosno prema majci – kazala je Nevena T., majka devojčice koja je nađena u kadi, neuhranjena i dehidrirana.

Prema njenim rečima, osumnjičeni Pašajlić uzeo je ćerku iz doma i odveo je da živi sa njim, ali nije mogla da precizira da li se to dogodilo na devojčicin treći ili četvrti rođendan. Navela je da je ona, shodno sudskoj odluci, imala pravo da viđa dete jednom nedeljno, ali da se sa nevenčanim suprugom dogovorila da to bude češće.

– Ćerku nisam videla duži vremenski period, poslednji put pre oko šest meseci, pre njenog pronalaska u stanu u Mirijevu – kazala je Nevena T.

Iz svedočenja devojčicine majke proizlazi da se ona otprilike u isto vreme videla i sa bivšim nevenčanim suprugom, ali prilikom tog susreta, kako je izjavila, ćerka nije bila sa njim.

– Govorio mi je da je dobro i da joj obezbeđuje sve što joj je neophodno. Poslednje dve godine, otkako je Uroš našao devojku, ćerku nisam viđala redovno – ispričala je Nevena T.

Prema njenim rečima, sa bivšim nevenčanim suprugom razgovarala je i oko devojčicinog polaska u predškolsko, a potom i u školu. Razgovori su, kako je navela, vođeni uglavnom telefonom.

– Na pitanje kada ću videti ćerku, Uroš mi je odgovorio da će me zvati da se dogovorimo, ali nikada to nije uradio. Kada sam je poslednji put videla, bila je normalnog rasta za svoje godine. Nisam uočila probleme sa govorom, sem da je pričala tiho – posvedočila je majka zlostavljane devojčice. Potom je priznala da je koristila narkotike do 2010, kao i da je ponovo počela kada joj je dete oduzeto, ali da je „čista” poslednjih pet godina.

Kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa zanemarivanjem osmogodišnje devojčice, Prvo osnovno tužilaštvo je naložilo da se uradi veštačenje psihičkog zdravlja osumnjičenog Pašajlića, veštačenje težine povreda koje je naneo sadašnjoj nevenčanoj supruzi I. L. koja je otkrila da se dete nalazi u stanu i veštačenje opšteg zdravstvenog stanja devojčice.

U svojstvu svedoka saslušana i J. R., policijska službenica koja je otišla u stan u Mirijevu i pronašla devojčicu. Ona je posvedočila da su vrata kupatila bila zaključana, a da se ključ nalazio na spoljnoj strani vrata.

– Kada smo ušli u kupatilo u kom je bilo upaljeno svetlo, iz kade se promolila devojčica koja nije ustala, već se pridigla u sedeći položaj. Na sebi je imala jaknicu sa kapuljačom, donji deo trenerke čija je dužina bila do ispod kolena. Kada sam je uzela u naručje odeća je počela da spada sa nje, jer je bila jako mršava. U kadi u kojoj se nalazila nije bila posteljina nego je ispod deteta bila prostrta stara majica – rekla je, prema nezvaničnim informacijama, policajka J. R.

Navela je da u kupatilu nije bilo ni hrane, ni vode i da je odmah pozvana Hitna pomoć i Centar za socijalni rad.

Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, kako „Politika” saznaje, dostavljene su informacije koje je on u postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada zatražio od šest nadležnih organa (Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, od domova zdravlja Zvezdara i Palilula, od Uprave gradske opštine Zvezdara, od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju). Dostavljeni podaci se analiziraju, a pošto ovaj deo posla bude završen, informacije će biti saopštene.

U međuvremenu, kako je zaštitnik građana rekao za naš list, informacije su dodatno zatražene i od Doma zdravlja „Savski venac” s obzirom na to da je dete bilo smešteno u Centar za nezbrinutu decu koji se nalazi na teritoriji ove opštine, Ministarstva prosvete, Gradskog sekretarijata za upravu i Gradskog sekretarijata za obrazovanje i zaštitu dece.

(Informer, Politika)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".