Prva verzija kaže da je pesma "Đurđevdan" nastala dok su Srbi iz Sarajeva za vreme Drugog svetskog rata odvođeni u logor Jasenovac, dok je druga verzija povezana sa Goranom Bregovićem.

Đurđevdansko jutro davne 1942. godine bilo je kobno za sarajevske Srbe koji su bili zatočeni u logorima i zatvorima tog grada.

Tog 6. maja, na Đurđevdan, Srbi su pokupljeni iz zatvora i dovedeni do Vijećnice, gradske kuće u Sarajevu gde su ih čekali vozovi smrti koji će ih odvesti u Jasenovac...

U vozovima smrti, u jednom momentu nastala je pesma "Đurđevdan" koja se najpre začula iz grla jednog mladića, člana Kulturno-umetničkog društva "Sloga" iz Sarajeva “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!”. A onda se ta pesma lančano počela širiti od usta do usta, od vagona do vagona.

Foto: Jutjub printskrin/Desavanja Official

 

Ovo se nije dopalo nemačkim vojnicima, zatvorili su šibere na vagonima, a zatvorenici su ostali bez vazduha na veoma skučenom i malom prostoru, zbijeni jedni do drugih.

- Zatvaraju vrata. Nismo znali gde nas vode. Mnogi od nas nisu ni čuli za Jasenovac. Ne sećam se da smo kao ilegalci u Sarajevu znali za taj logor. Tog dana je u logor smrti, kako su ga nazivali, bilo odvedeno više od 3.000 mladih ljudi - slikovito je jednom prilikom opisao profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti iz Sarajeva, koji je bio svedok ovog događaja.

foto: Tanjug/HINA Admir Buljubašić

 

Međutim, druga verzija je potpuno drugačija.

Čuveni reditelj Emir Kusturica 1988. godine snimao je film „Dom za vešanje“ koji je u tom vremenu izazvao veliku pažnju javnosti. Za potrebe filma angažovao je Gorana Bregovića koji je tada bio u jeku popularnosti, da mu napravi muziku za film. Ovim projektom prvi put započinje njihova saradnja koja će se nastaviti narednih godina, a legendarni muzičar prvi put radi muziku za film.

Foto: Ferenc Kalmandy

 

- Pesma je pravljena za film Emira Kusturice "Dom za vešanje", a onda sam ja pravio prepev za ploču „Bijelog dugmeta“, kao jednu malu ljubavnu pesmu, zapravo kao jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči - otkrio je jednom prilikom Bregović i dodao da je želeo da oda počast popularnom kantautoru Đoletu Balaševiću stihom iz njegove pesme „Priča o Vasi Ladačom" i stihom „Kad ja nisam s onom koju volim".

BONUS VIDEO:

NEGOVANJE TRADICIJE: Festival folklora u Bratuncu na Đurđevdanskim susretima, povodom slave grada

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".