Predlogom zakona, u koji je britanska agencija imala uvid, odobrilo bi se Tajpeju dve milijarde dolara godišnje za strano vojno finansiranje, američke grantove i zajmove koji omogućavaju zemljama da kupuju oružje i odbrambenu opremu proizvedenu u SAD, do 2032. godine.


Zakon predlažu samo republikanci, manjinska stranka u Senatu, ali on doprinosi pritisku na predsednika DŽozefa Bajdena za hrabriju akciju u jačanju veza sa diplomatski izolovanim Tajvanom, pošto je ovo pitanje jedno od retkih koje dobija dvostranačku podršku u Kongresu, dodaje Rojters.

SAD, koje formalno ne priznaju nezavisnost Tajvana, glavni su vojni snabdevač ostrva.

Peking je, kako piše Rojters, nedavno pojačao vojni pritisak na Tajpej, uključujući više misija kineskih ratnih aviona u blizini Tajvana, za koji Kina tvrdi da je njegova suverena teritorija i ne isključuje mogućnost da to sprovede silom.

Bajden je nedavno potvrdio "čvrstu" posvećenost Tajvanu i kritikovao Kinu zbog vojnih akcija, dok Peking optužuje politiku Vašingtona, navodeći da podržava separatizam Tajpeja prodajom oružja i slanjem ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, čime se, prema oceni Kine, dodatno podižu tenzije.

(Tanjug)