Finska je ponovo proglašena najsretnijom zemljom na svetu, a u njoj postoji i mesto koje nazivaju  - "najsrećnijim". Radi se o gradu Tampere koji drugi Finci redovno biraju kao mesto u kojem bi najviše voleli da žive.

Finska je nedavno proglašena najsrećnijom zemljom na svetu na osnovu Svetskog izveštaja o sreći - šestu godinu zaredom.

Zašto su tako srećni?

Heli Himenez iz "Buisiness Finland" kaže:

- Finska sreća proizlazi iz bliskog odnosa s prirodom i našeg prizemnog načina života.

 

 

To objašnjava zašto Tampere, grad u kom je priroda usred centar grada, drugi Finci redovno biraju kao mesto u kojem bi najviše voleli da žive. Oko 180 kilometara severno od Helsinkija grad "sedi" na kopnenom mostu između jezera Nasijarvi i Pihajarvi, a nazivaju ga i "najsrećnijim mestom u najsrećnijoj zemlji na svetu".

 

 

Leti građani Tamperea obilaze netaknute plaže koje su udaljene samo nekoliko minuta od grada, a zimi skijaju kroz bajkovite šume koje ih okružuju.

 

 

Posetioci mogu da uživaju ​​i u Pinikiju, šumi pored jezera sa šetnjama uz obalu i kupalištima do kojih se dolazi kratkom vožnjom tramvajem.

Tu je i osmatračnica Piniki. Pogled na jezera i grad sa ove znamenitosti iz 1920-ih oduzima dah, a toranj kafića je poznat širom Finske po svežim krofnama.

 

 

Tu je i pijaca "Market hol" na Hamenkatu, otvorena 1901. godine. Ovo je najveća natkrivena pijaca u nordijskim zemljama, a njeni štandovi i kafići prepuni su visokokvalitetnih lokalnih proizvoda poput bobičastog voća kojim region obiluje krajem leta.

U blizini su i brzaci koji povezuju jezera Nasijarvi i Pihajarvi prolaze kroz grad preko Tamerkoskih vodopada.

 

 

Grad je proglašen i svetskom prestonicom sauna 2018. godine, a ima ih ukupno 34.

BONUS VIDEO: