Sedamdesetdvogodišnji penzioner istakao je javno da će se boriti protiv nepravde jer je kažnjen sa skoro 900 evra jer je samoinicijativno popravio rupu na putu.

Revoltiran na lokalnu vlast što dugo vremena ne popravlja rupu od 30 centimetara prečnika na pešačkom prelazu u Barlasini, malom gradu u Lombardiji, Trenta je uzeo stvar u svoje ruke i sam o svom trošku popunio rupu hladnim bitumenom.

Zbog tog postupka kažnjen je sa 882 evra, i ceo slučaj izazvao opštu debatu u Italiji zbog problema rupa na putevima.

Trenta je na Fejsbuku podelio fotografiju pisma koje je dobio od policije u kom se optužuje da je prekršio pravilnik o putevima. Kažnjen je zato što je obavio potencijalno opasan posao u javnom prostoru bez dozvole.

Da čitava situacija bude još bizarnija, naređeno mu je da vrati rupu u pređašnje stanje.

- Ako misle da sam idiot, greše. Isprovocirali su me, a sada podnosim kontratužbu protiv gradskog saveta za nemar - rekao je penzioner za list Korijere dela sera.

Preduzimljivi Trenta, koji je gradskom savetu tokom prethodna tri meseca više puta prijavljivao rupu na putu, dobio je ogromnu podršku širom Italije.

- Poslao sam protestno pismo gradskom savetu u Barlasni. Svestan sam realnosti u Kalabriji i Siciliji, gde su ulice izbušene ko sito i sve se raspada ako građani ne preduzmu nešto - glasi jedan od komentara, dok drugi kaže: "Gradski savet treba da ti vrati novac koji si potrošio na bitumen".

I visoki zvaničnici, poput podsekretara u ministarstvu kulture, pridružili su se debati.

 

- Pored pravilnika o putevima, postoji i zdrav razum, zbog čega bi policija trebalo da zahvali gospodinu - istakao je Vitorio Zgarbi.

(Gardijan)

BONUS VIDEO: