Predstavljen u sredu, 3D skeniranje je rezultat šestonedeljne ekspedicije na mestu gde se nalazi olupina u severnom Atlantiku, koja je započela u leto 2022. godine, tokom koje su istraživači koristili dve podmornice na daljinsko upravljanje - po imenu Romeo i Julija - da mapiraju celu olupinu i okolinu od oko 3 milje.

Istraživači su uradili više od 700.000 slika iz svakog ugla da bi napravili virtuelnu, tačnu 3D rekonstrukciju.

"To je apsolutno digitalna kopija jedan na jedan, odnosno "blizanac“ Titanika u svakom detalju“, rekao je Entoni Gefen, šef Atlantic Productions koji je uradio dokumentarni film o projektu, za Asošijeted pres.

Snimanje ima i naučnu vrednost

Skeniranje, koje omogućava da se brod vidi kao da je voda oko njega isušena, takođe može otkriti više detalja o putovanju broda preko Atlantika 1912. godine. Procenjuje se da je oko 1.500 ljudi umrlo kada je Titanik potonuo 15. aprila 1912, nakon što je udario u santu leda na svom prvom putovanju od Engleske do NJujorka.

Ričard Parkinson, osnivač kompanije za istraživanje dubokog mora "Magelan", veruje da podaci iznose 10 puta više od bilo kog podvodnog 3D modela ikada ranije.

"Magelan" je izveo projekat skeniranja u partnerstvu sa Atlantic Productions.

"Na dubini od skoro 4.000 metara to predstavlja izazov, a na lokaciji takođe postoje struje — i ne smemo ništa da diramo kako ne bismo oštetili olupinu“, rekao je Gerhard Sajfert iz Magelana, koji je vodio planiranje za ekspediciju za BBC.

Kako kaže, sve je detaljno obrađeno i snimljeno.

"A drugi izazov je to što morate da mapirate svaki kvadratni centimetar — čak i nezanimljive delove. Kao i na polju krhotina, morate da mapirate blato, ali ovo vam je potrebno da popunite sve između zanimljivih objekata“, rekao je Seiffert.

Istraživači radili sedam meseci na projektu

Nakon ekspedicije u severnom Atlantiku, istraživači su proveli sedam meseci u prikazivanju velike količine podataka koje su prikupili. Sledeće godine bi trebalo da izađe dokumentarni film o projektu. Gefen je rekao da se nada da će skeniranje pomoći istraživačima da bolje razumeju šta se dogodilo sa Titanikom.

"Sve naše pretpostavke o tome kako je potonuo, kao i mnogi detalji o Titaniku, potiču iz spekulacija, jer ne postoji model koji možete rekonstruisati ili raditi na tačnim udaljenostima. Uzbuđen sam jer će ovaj kvalitet skeniranja omogućiti ljudima da u budućnosti sami prođu kroz Titanik.", rekao je on za AP.

Titanika više neće biti

UNESKO je objavio neverovatne podatke o brodu koji je pod vodom od 1912. godine. Zbog bakterija, vremena i uticaja okoline Titanika neće biti u skorije vreme.

Oni su najavili da će se najpoznatiji brod na svetu potpuno nestati do 2050. godine.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".