Bez obzira na to da li pijete često ili tek ponekad nazdravite, iznenadićete se kada saznate kolika mogu biti zdravstvena poboljšanja ukoliko mesec dana apstinirate od alkohola.

- Postoje mnoga zdravstvena poboljšanja koja se dešavaju kao rezultat uzdržavanja od alkohola tokom 30 dana. Dok su neki specifični za pojedince, mnogi su univerzalni, kao što je na primer spavanje, koje se značajno poboljšava, zatim pamćenje, imunitet koji je jači, a istovremeno se smanjuje rizik od raka - rekla je Ešli Lob Blesingejm, suosnivač i direktor ljudskih resursa u "Lionrock Recovery" centru, prenosi Expres.net.

Neki ljudi, takođe, imaju i benefite u vezi sa kardiovaskularnim sistemom, ali i gubitkom težine.

- Sve u svemu, nakon četiri nedelje, imunitet, pamćenje, raspoloženje, vidno su bolji, ali i je i koža čistija, a impulsivnost i promene u ponašanju su takođe neke od prednosti odustajanja od alkohola na kratak vremenski period - rekao je dr Lorens Vajnštajn, glavni lekar u Američkom centru za zavisnost.

- Postoje i neurološke prednosti apstinencije od alkohola. Neki od njih mogu se primetiti u roku od nedelju dana od prestanka, ali su mnogo vidljiviji nakon mesec dana - rekao je Vajnštajn, a piše "Healthline".

Biti trezan mesec dana može prekinuti ciklus zavisnosti, a takođe nas može naterati da se pomirimo sa određenim emocijama koje smo prikrivali alkoholom.

- Trebalo bi prekinuti začarani krug i stvoriti dugotrajno iskustvo apstinencije koje će pokazati mozgu da je ideja održiva. Pored toga, ljudima daje dovoljno vremena da preispitaju svoj odnos sa alkoholom i pokušaju da postave jasnije granice - rekla je Ešli Lob Blesingejm.

(Nacionalna Geografija)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".