Mišović je rođen 4. marta 1898. godine u selu Kulinovci, kod Čačka. Sa svega 17 godina, 1915. je sa srpskom vojskom prelazi preko Albanije. Godine 1916. u Nici, u Francuskoj, osniva se srpska gimnazija i mladi Mišović već sledeće 1917. godine maturira kao drugi u rangu od 600 učenika.

Francuski đak postaje i na studijama medicine. Tokom studija u Francuskoj postao je član Komunističke partije Francuske i predsednik udruženja „Klarte“ (Svetlost), zbog čega mu je ukinuta stipendija. Ali on ne odustaje i 1925. godine na Karlovom univerzitetu u Pragu biva promovisan u doktora medicine. Svoju Diplomu nostrifikovao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, januara 1926. godine.

Najvećem broju svojih privatnih pacijenata doktor Mišović nije naplaćivao preglede, a mnogima je sam plaćao lekove. Prema svedočenjima, ona je na recepte stavljao znak za siromašne i slao ih kod tadašnjeg apotekara koji kad bi video taj znak, pacijentima nije naplaćivao lekove. Taj dug je na kraju meseca plaćao dr Dragiša Mišović, a dešavalo se da na kraju meseca i preko 30 takvih recepata.

Foto: Vikipedija

 

Iako krhkog zdravlja, istakao se u borbi protiv diktature kralja Aleksandra Karađorđevića i bio veoma aktivan od 1936. do 1938. godine u stvaranju Narodnog fronta.

Politički rad Dragišu Mišovića dovodi u sukob sa zakonom. Biva zatvoren u zatvoru „Glavnjača“ u Beogradu. Prilikom prevoženja u zatvor automobil kojim se nalazio Mišović je udario u tramvaj. Posle nesreće Mišović biva primljen u Opštu državnu bolnicu bez svesti, gde umire, dva dana kasnije, 18. januara 1939. godine. Sahrani narodnog lekara u Čačku prisustvovalo je više od 15.000 ljudi.

Tokom Narodnooslobodilačkog rata, Čačanski partizanski odred, formiran jula 1941. godine, nosio je njegovo ime. A danas njegovo ime nose kliničko bolnički centar u Beogradu na Dedinju i osnovna škola u Čačku, kao i ulice u Čačku, Beogradu, Nišu, Subotici, Kragujevcu, itd.

BONUS VIDEO: