Nekada je tu živelo više od 4.000 ljudi, gradić je imao prodavnice i školu, dok nije opusteo 1983. godine.

Jezivi "grad duhova" u blizini Nacionalnog parka DŽošua Tri mogao bi uskoro ponovo da oživi nakon što ga je tajnoviti kupac kupio za neverovatnih 20,7 miliona evra. Kompanija pod nazivom Ikolodži Mauntin Holdings kupila je grad od drugog preduzeća, prenosi mcn.com.

Vrlo malo se zna o kupcima osim poslovne adrese koja je navedena kao Seritos, Kalifornija - i činjenice da je navodno povezana sa jednom transportnom službom.

Zašto je grad opusteo?

Većina meštana bila je zaposlena u rudniku u vlasništvu kompanije Kajzer stil na Orlovskoj planini, a radnici su iskopavali gvozdenu rudu. Ali kada je visok nivo prihoda opao, rudnik je zatvoren i veliki deo stanovništva je otišao.

Foto: Jutjub printskrin/Yes Theory

 

Gradić je cvetao od kraja 1940-ih sve dok nije počeo da nestaje 1970-ih.

Do novembra 1981. Kajzer Stil je počeo da gasi rudnik, a dve godine kasnije grad je potpuno opusteo. Od tada ga je prekrio pesak, a preostalo je nekoliko predradnika koji su čuvali stotine napuštenih objekata u nekada idiličnom okruženju.

U bivšoj gradskoj kuglani, kafiću i drugim zgradama takođe je bilo smešteno 438 zatvorenika u zatvoru lošeg obezbeđenja od 1988. sve dok on nije  zatvoren nakon što su dva muškarca ubijena u neredima 2003. godine.

Foto: Jutjub printskrin/Jessie's Drone Adventures

 

Holivudski producenti su čak iskoristili grad za snimanje jednog filma.

Kakva budućnost čeka gradić na Orlovskoj planini ostaje da se vidi.

Još jedan grad po imenu Dezert centar nalazi se na istom putu, nešto više od 20 kilometara dalje. Kupio ga je biznismen koji se bavi transportom kamiona 2021. godine. On je najavio da tu želi da razvije stajalište za teretna vozila, benzinsku stanicu i hotel.

BONUS VIDEO: