- NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu (i Metohiji), kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo (i Metohiju). NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti - navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje od četrnaest dana na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju KFOR ako bude potrebno.

- Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu (i Metohiji) je razborita mera da se obezbedi da KFOR ima sposobnosti koje su mu potrebne da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom dobijenim od Saveta bezbednosti UN. Želim da pohvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije, kako bi se zaustavili nemiri i spasili životi. Nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu (i Metohiji) - izjavio je komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.

Komanda NATO u Napulju je navela da pažljivo prati situaciju na Kosovu i Metohiji i da će nastavicti da koordinira sa KFOR-om kako bi osigurala da on raspolaže svim potrebnim snagama i mogućnostima  koje su mu potrebne da nepristrasno obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, a u skladu sa svojim mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

(Kosovo onlajn)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".