Srpski centar Nikola Jokić meč je završio sa tripl-dablom, desetim u ovom plej-ofu. Jokić je postigao 32 poena, imao 21 skok i 10 asistencija.

Srbin je postao tako prvi igrač u istoriji NBA koji je u finalu ostvario najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija.

NJegov saigrač DŽamal Marej je postigao 34 poena, uz 10 skokova i 10 asistencija. Jokić i Marej postali su prvi saigrači koji su ostvarili tripl-dablove u istoj utakmici NBA finala.

Sa klupe ih je pratio i raspoloženi ruki Kristijan Braun koji je ubacio 15 poena. Nikola je imao samo reči hvale za njega na konferenciji posle meča.

 

 

Kod domaćina DŽimi Batler je postigao 28 poena, a Bem Adebajo 22 poena.

Naravno da je jedno od pitanja na kraju meča upućeno Srbinu bilo vezano za obaranje rekorda, a Jokić je sa parketa još jednom pokazao da ga statistika ne interesuje.

Na pitanje "šta mu znači taj učinak", Jokić je bio kratak i jasan:

- Da budem iskren, ne znači mi mnogo - poručio je Srbin koji je takođe dodao da je najvažnije bilo da vrate brejk, te je pohvalio DŽamala Mareja koji je takođe ostvario tripl-dabl.

"Elitni tandem" - trener oduševljen

Trener Denvera Majk Maloun nakon meča je bio presrećan zbog igre svojih igrača.

- Mislim da se prvi put u istoriji finala desilo da dvojica košarkaša na istoj utakmici imaju po tripl-dabl - u neverici je posle meča bio trener Meloun gledavši statistiku svoja dva najbolja igrača.

Od Jokića je, kaže, to i moglo da se očekuje. Od Mareja baš i ne.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ništa me kod Jokića ne iznenađuje. Iz meča u meč dokazuje da je pravljen za veliku scenu. Opet je do pokazao. Na DŽamala sam ponosan. Velika odgovornost pala je na njega posle poraza u drugoj utakmici, a nije tako. Ima i do mene i svih igrača. Šampioni i ratnici se vraćaju. Zaboravite na statistiku, Mari je bio prisutan, njegova energija je ukazivala da je bio tu. Bila nam je potrebna pobeda kako bismo vratili prednost domaćeg terena, a Nikola i on su je kreirali. Ne samo njih dvojica, Marker Poter je recimo uhvatio sedam lopti, Aron Gordon čak deset, uz to ubacio 11 poena. Sjajan učinak.

Napokon je Meloun dočekao da vidi glavne zvezde u punom sjaju, zajedno.

- Već osam godina sarađujem sa Nikolom, Marija treniram sedam, ali ovakvu partiju, kao tandema, za taj period nisam video. Bilo je njihovih dobrih izdanja i ranije, ali ne u finalu, u ovakvoj etapi sezone, na velikoj sceni. Naša odbrana je bila sjajna, ograničili smo Majami samo na 11 trojki i tek 37 odsto ubačenih šuteva iz igre. Oduvek sam pričao da su Nikola i DŽamal elitni tandem za NBA, što se još jednom pokazalo. Videli smo kako rastu. Mnogi košarkaši igraju jednim sa durgima, a oni jedan za drugog. Primera radi, DŽamala bi često udvajali, a onda bi usledio pas bilo Nikoli, bilo Braunu. Jokić i Mari mnogima zadaju glavobolje.

Foto: Profimedia

 

Čisto podsećanja radi: Srbin je ubacio 32, Amerikanac 34, a svi starteri Majamija koliko i njih dvojica (66).

- DŽamala obično udvajaju dok Nikolu držim na klupi. Zato mogu samo da im čestitam što su igrali po 44 mnuta. Obično protivnici stisnu Marija dok Jokić odmara, ali kad je na terenu onda DŽamal kreira ili sa njega ili ostavi nekog slobodnog na šutu za tri. Kad smo doveli Marija bio je samo bek-ap opcija, sad je momak koji ima tripl-dabl učinak u finalnoj seriji. Nikad se ne plaši. Ponosam se što se vratio posle kritika zbog druge utakmice. U četvrtoj će biti još bolji.

Na kraju je Meloun poentirao:

- Ovo je naša najbolja igra u seriji. Prava Denverova košarka. Ne zbog tripl-dablova Jokića i Marija, već što smo dozvolili Majamiju da nam ubaci samo 94 poena. Znamo da možemo da budemo bolji i probaćemo već u narednoj utakmici. Nismo došli u Majami da bismo dobili samo jedan meč.

Četvrta utakmica igra se u noći između petka i subote, takođe u Majamiju.

BONUS VIDEO:

ONI SU NAŠ PONOS! Posle Đokovića, Jokiću uručeno značajno priznanje

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".