Cena izrade i postavljanja gromobrana na krovu prosečne porodične kuće iznosi između 500 i 850 evra, piše CCTV.

Šta je gromobran?

Gromobran izgleda kao metalna šipka i obično je na vrhu visokih objekata i baš je napravljen od metala kako bi privukao grom da udari tu, a ne negde pored. Postavlja se na krov zgrade ili kuće, i služi da grom ne udari negde sa strane, u na primer, dimnjak. Prilikom udara groma, ovaj uređaj struju iz groma sprovodi do zemlje, i samim tim ne ostavlja nikakve posledice iza sebe.

Takođe, kako se navodi, gromobran se, međutim, mora i redovno održavati, jer može da dođe do kvara, naročito nakon udara groma. Preporučuje se da na pet godina budu redovne kontrole i to bi koštalo otprilike oko 180 evra.

Foto: Profimedia

 

Gromobrani na zgradama

Uglavnom gromobrani bi trebalo da postoje na svim zgradama i upravnici zgrada su ti koji vode računa o tome. Cena gromobrana zavisi od vrste zgrade, njene veličine i instalacije.

FOTO: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

 

Cene se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara.

Podsetimo, poznati meteorolog Marko Čubrilo objavio je vremensku prognozu za naredni period koja se mnogima neće dopasti.

- Za vikend se očekuje jačanje uticaja visinkog ciklona, dok će sa severoistoka strujati malo svežiji vazduh. Očekuje se češća pojava grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, koje će biti i pokretljivije obzirom da će visinski vetar ojačati. Najmanje nestabilnosti duž obale Jadrana, na krajnjem zapadu i istoku regiona. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni, a u zoni pljuskova olujan. Do vikenda dnevni maksimu od 18 do 26 stepeni Celzijusa, a za vikend u padu na vrednosti od oko 14 do 23 stepena Celzijusa, što je svakako ispod proseka - najavio je meteorolog.

Postepen prestanak padavina

- Početkom sledeće nedelje bi se naš deo Evrope i dalje nalazio pod uticajem relativno svežeg ali i nešto suvljeg strujanja vazduha sa severoistoka. Kao posledica toga pljuskovi bi postali ređi ali bi se zadržao relativno sveže vreme. Minimumi od 7 do 14 stepeni Celzijusa, a maksimumi od 16 do 24 stepena Celzijusa. Krajem sledeće nedelje stoji najava za razijanje novog ciklona u višim slojevima atmosfere te bi posle 16. juna usledio nov period vrlo čestih pljuskova i lokalnih nepogoda - kaže Čubrilo.

Nagoveštaj otopljenja

- Tek oko 21. juna postoji neki blagi nagoveštaj mogućeg otopljenja, ali je vrlo upitno hoći li se ono uopšte i realizovati, a ukoliko se i realizuje sve upućuje da će trajati vrlo kratko. Jako lako se može desiti da prvi mesec leta 2023. godine tek pred sam kraj ponegde donese maksimume oko ili malo preko +30 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO:

ZASTRAŠUJUĆ PRIZOR: Trenutak kada grom udara u trafostanicu na Vidikovcu

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".