Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sistem koji se bori protiv virusa i infekcija. Mnogi tvrde da svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, ali to nije istina. Jedina je istina da treba biti umeren. Jaja predstavljaju najčistiji oblik proteina (belance) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalan nivo holesterola ne biste smeli pojesti više od dva jajeta dnevno – opasnosti holesterola kriju se u žumancetu. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji pomaže u regulisanju nivoa onog lošeg. Žumance takođe sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema sa vidom.
![](/data/images/2021-11-07/9404_jaja_ig.jpg?t=1636281662)
Foto: Igor Marinković
Ipak, treba paziti da jajima nije istekao rok trajanja kako biste izbegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA), savetuje da je potrebno zaštititi se i proveriti da li je jaje pokvareno pre jela.
Belance promenilo boju
Ako je belance poprimilo nijansu ružičaste, bacite jaje odmah, savetuju stručnjaci iz USDA. Promena u boji, koliko god suptilna bila, može ukazati na to da je reč o pokvarenoj namirnici, zahvaljujući bakteriji Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.
Foto: Profimedia
- Ova bakterija stvara pigment u belancetu, pa ako primetite da belance nema vama poznatu boju, bacite ga - savetuju stručnjaci iz Centra za sigurnost.
Pseudomonas bakterija
Osim promene boje, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge primetne promene. Može biti reč o promeni mirisa, a belance može da poprimi i zelenkastu boju.
Pročitajte još
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".
Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".