Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste "na vodi".

Uoči Petrovdana se "strogo" posti osim ukoliko nije subota ili nedelja, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo, već jedemo ribu, vino i ulje.

Ove godine Petrovdan pada u sredu, tako da tog dana ne mrsimo, a dan pre se pridržavamo strogog posta. Rođenje Svetog Jovana Preteče, odnosno Ivanjdan se proslavlja ove godine u petak, tako da će se tog dana jesti riba.

Svrha posta

Kako pravila vere nalažu, ne može se svrha posta ispuniti samo uzdržavanjem od hrane.

Post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli, reči i dela.

Petrovski ili Apostolski post

Naziva se još i apostolski, a počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Početak je pokretan jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog toga najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

U toku ovog posta, ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi, osim u gorenavedenom slučaju. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Post je sličan Božićnom, mada nešto blaži.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".