Ajkula koja je ubila Rusa u Hurgadi bila je skotna tvrdi ruski morski biolog Dmitrij Orlov.

Ruski morski biolog Dmitrij Orlov zaključio je da je tigrasta ajkula koja je usmrtila Vladimira Popova (23) prošle nedelje u Egiptu,pre toga dva puta ubila turiste prošle godine, jer je bila skotna. Dakle, on sumnja je u pitanju morska neman koja je u julu prošle godine ubila 68-godišnju austrijsku turistkinju Elizabet Sauer, i jednu rumunsku turistkinju koja je ubijena nekih 600 metara dalje od Sauerove, piše Miror.

"Mislim da je ova tigrasta ajkula bila skotna, a isto je bilo i prošle godine. Ponovo je ostala skotna, a pošto i ne može u potpunosti da juri ribu, ponovo je krenula u potragu za plenom, istim putem kojim je prošle godine došla do lakog ulova“, rekao je Orlov. Inače, pored morskog biologa za Miror je govorio i svedok tragičnog događaja.

"Kada sam doplivao do čoveka, voda je bila puna krvi. Onda sam video da više nema ruku. U vodi je bila i žena. Uspeo sam da je izvučem iz vode i donesem je na obalu, a zatim odmah otplivam nazad do čoveka“‌, rekao je svedok za britanski tabloid.

Ajkula je zatim uhvaćena i čamcem odvučena na kopno, a okupljeni na plaži su je ubili. Nakon toga, ajkulu su preuzeli stručnjaci koji su je rasporili i u crevima pronašli ostatke mladića. Egipatske vlasti su potvrdile da je životinja predata na istraživanje kako bi se otkrili uzroci njenog ponašanja i da bi se videlo da li je povezana s ajkulom koja je prouzrokovala nekoliko prethodnih tragedija.

Nakon ove nesreće, turistima je rečeno da budu na oprezu i da se pridržavaju uputstva hotelskog osoblja. Zbog napada, vlasti su zatvorile deo obale Crvenog mora, kao i vodene aktivnosti, uključujući ronjenje i jedrenje na dasci.

Vlasti su takođe upozorile turiste da ne bacaju hranu u vodu niti da nose parfeme dok plivaju. Ministarstvo životne sredine formiralo je komisiju za istragu ovog strašnog incidenta.

(Mondo)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".