Ponekad, tokom vežbanja, možete da osetite iznenadnu mučninu i nelagodnost u želucu.

Ovaj uobičajeni fenomen poznat je kao mučnina izazvana vežbanjem, i iako je neprijatna, zapravo je prilično normalna reakcija.

Prema pisanju portala Health, evo šta bi trebalo da znate o tome zašto se to dešava, kada je trenutak da se zabrinete i šta možete učiniti da olakšate sebi.

To ne znači da ste van forme.

Foto:Profimedia

 

Postoji pogrešno shvatanje da mučnina tokom ili posle vežbanja ukazuje na vašu ukupnu formu, ali to nije istina.

- Mučnina izazvana vežbanjem može da se javi kod svakog, od olimpijca do vežbača početnika - ističe specijalista sportske medicine Brajan Babka.

Autori istraživanja Frontiers in Physiology objasnili su da je za ovaj osećaj kriv vaš probavni sistem. Tačnije, vežbanje ometa rad gastrointestinalnog trakta, što dovodi do simptoma kao što su mučnina i povraćanje.

Kad pojačate intenzitet vežbanja, vaša creva mogu da pate.

Kad vežbate, krv teče u mišiće koje pokrećete i do vaših vitalnih organa koji naporno rade - poput srca, pluća i mozga. Manje krvi je distribuirano u organe za varenje, što stavlja na pauzu procese koji razgrađuju hranu u vašem stomaku.

- Varenje hrane je sekundarno u odnosu na primarni instinkt "bežanja od medveda" - ističe dr Majkl Ričardson.

On dodaje da je ovaj proces važan sa stanovišta preživljavanja:

- Kad trčimo zbog fitnesa ili zabave, mučnina uglavnom postaje neprijatan sporedni efekat. Što se više krvi preusmerava, to će vaši simptomi verovatno biti intenzivniji.

Jelo i piće pre vežbanja mogu da utiču na mučninu

- Najveći faktor u tome da li ćete iskusiti  mučninu ili ne jeste šta i kada ste jeli pre vežbanja. Ako jedete neposredno pre treninga, ne dajete vašem digestivnom sistemu dovoljno vremena da razgradi hranu, a ako jedete prerano to može da dovede do toga da se osećate gladno i usporeno - ističe fiziolog DŽim Vajt i dodaje:

- Svi su različiti, ali obrok jedan do tri sata pre vežbanja je preporučeni prozor kako biste sprečili nelagodnost u stomaku i pritom podstakli vaše performanse.

Foto:Profimedia

 

Kad je mučnina posle vežbanja razlog za brigu
Ako se mučnina dešava samo s vremena na vreme i nije praćena ozbiljnijim simptomima kao što su groznica, grčevi u mišićima, bol u grudima, potpuni nedostatak znojenja ili smeđi urin (što je znak opasnog stanja zvanog rabdomioliza), dr Babka ističe da to nije nešto o čemu bi trebalo previše da brinete.

S druge strane, ako stalno osećate mučninu, razgovarajte sa svojim lekarom da biste isključili ozbiljnija medicinska stanja. Ili, pak, pokušajte da smanjite intezitet treninga jer možda preterujete, a vaše telo vas opominje da budete sporiji i nežniji prema sebi.

(Ona.rs)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".