Ovo osvežavajuće voće mešavina je umereno slatkog ukusa uz idealnu dozu kiselosti, daje savršenu boju desertima, odličan su dodatak činiji jogurta ili žitarica za doručak, a od peteljki ovog voća dobija se veoma zdrav čaj.
Sirove su izuzetno zdrave i često se jedu upravo tako, a koriste se i u raznim receptima za torte, kolače, pite i čizkejkove.
Međutim, malo ko zna da ovo ukusno voće ima brojna svojstva koja su dobra za vaše zdravlje.
Trešnje spadaju u grupu supernamirnica, bogate su antioksidansima, dobre su u borbi protiv upale i korisne su u prevenciji i lečenju gihta. Takođe, one su jedno od retkih voća koje sadrži melatonin, koji može pomoći u lečenju nesanice, piše u knjizi u knjizi „Hrana koja leči“ (Healing Foods).
Pročitajte još
Bogate su vitaminima C, A i E, a nutricionisti ih preporučuju u neograničenim količinama jer čiste organizam od toksina ne iritirajući želudac.
Mesnat plod je odličan izvor kalijuma, gvožđa, cinka, bakra i mangana, a većina ljudi ne zna da su i peteljke koje bacamo fantastične za zdravlje.
Za šta su dobre peteljke trešanja?
Ukoliko skuvate čaj od peteljki trešanja, možete osetiti ove pozitivne efekte:
Ovaj napitak pogoduje radu bubrega i mokraćnih kanala, a veruje se da može da pomogne u izbacivanju kamena u bubregu.
Osim što osvežava i okrepljuje celo telo i vraća energiju, čaj je dobar i za ljude koji pate od reume.
Priprema
Priprema se vrlo jednostavno, a sve što je potrebno da uradite jeste da peteljke dobro osušite na suncu, a zatim u litar vode prokuvajte šaku peteljki.
Sklonite sa vatre i poklopite tacnom. Ostavite da odstoji oko sat vremena i nakon toga procedite.
Sad je napitak spreman za upotrebu, a ako želite, možete ga zasladiti medom. Napitak se pije tri-četiri puta dnevno.