Kome je rasada uspela da preživi prolećnu najezdu puževa, čestitamo.

Mada, moramo priznati da dok je rasada u svojim posudama, mnogo ju je lakeš zaštititi, a onoga trenutka kada se presadi u zemlju - prepuštena je silama prirode. I raznim napastima.

Zlatice, puževi, vaši... sve su to neprijatelji naših mladih biljčica, a ako ste pregrmeli prvi udari - tek sada nastaju pravi problemi.

Foto: Profimedia

 

Bašte bujaju, cveta nam povrće, javljaju se i prvi plodovi, a ove tihe baštenske nemani pred sobom imaju pravi švedski sto.

Sigurno je da ste videli brojne granule, paškove i otrove u prskalicama koji ovim napastima mogu stati na put, ali ako ste za prirodno, a efikasno rešenje - mi imamo jedan trik za vas.

Ne znam gde je moja pročitala da ovo radi, ali radi, a sve što vam je potrebno je - piljevina.

Foto: Profimedia

 

Da, dobro ste pročitali. I to svega šaka piljevina za svaku biljku. Uzmete šaku piljevine i oko pospite krug oko biljčice, ali onako, što bi se reklo "u širokom luku". Evo kako to otprilike izgleda.

Još jedna pozitivna stvar kada je piljevina u pitanju jeste što postiže sličan efekat kao slama, odnosno, sprečava pojavu korova. Ne u potpunosti, naravno, ali mnogo manje trave niče oko naših tikvica nego inače.

Foto: Profimedia

 

Kada primetite da se piljevina utabala, navlažila previše puta i već malo "razgradila", samo uzmite novu šaku piljevine i pospite oko biljke. Takođe, nije loše da, kada za to imate mogućnosti, određeno povrće poput tikvica, bundeva ili krastavaca sadite u posebne ograđene predele, kao na primer, unutar gume (koju možete i lepo ukrasiti).

Ovo bi trebalo da spreči puževe da priđu vašim cvetovima i plodovima, bar nama jeste, a evo koje su to tri bašte najlepše u Srbiji.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".