Prema rečima komandanta Javne vatrogasne stanice Šibenik Volimira Miloševića, požar nije ni blizu pod kontrolom niti je lokalizovan.

- Imamo objekte koji su u neposrednoj opasnosti i tamo su raspoređeni vatrogasci. Struja je isključena. Policija na terenu reguliše saobraćaj na delu Jadranske magistrale i svi prilazni putevi su zatvoreni -, rekao je Milošević Hini. Još jedan Kanader je angažovan na gašenju požara.u Grebaštici, tako da su tri aviona trenutno na zemlji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

ZATVOREN DEO JADRANSKE MAGISTRALE

Zbog požara na području mesta Grebaštica, radi nesmetanog rada vatrogasaca i svih drugih službi koje su na terenu, za sav promet je zatvoren državni put D-8 od mesta Žaborić prema D-58

https://youtube.com/shorts/13P37t_Aekw?feature=share

Pet aviona gasilo je požar

Ministarstvo odbrane saopštilo je da požar gasi pet aviona.

- Pet vatrogasnih aviona, tri aviona Kanader CL-415 i dva aviona Airtractor AT-802 angažovano je u četvrtak, 13. jula 2023. godine, na gašenju požara na otvorenom prostoru u Grebaštici kod Šibenika u Šibensko-kninskoj županiji.

Požar, koji je izbio oko 11 časova, zbog vetra se ubrzano širi.

Ovo je drugi požar u ovogodišnjoj vatrogasnoj sezoni u kojem učestvuju vazdušne snage iz sastava Posebno organizovanih vatrogasnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OSRH).

Podsećamo, PP NOS OSRH učestvuje u ovogodišnjoj sezoni PP, koja je počela 19. juna, u skladu sa Programom aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provođenju posebnih mera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku 2023.

Od početka 2023. godine od Hrvatskog vatrogasnog saveza primljeno je sedam zahteva za angažovanje Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Hrvatske. Tokom pomenutog angažovanja izvršeno je 66 letova, 8.05 sati naleta i bačeno je ukupno 354 tone vode“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Očekuje se dolazak tri Kanadera

- Vatra se prilično brzo širi, nošena jakim vetrom s juga. Na terenu je trenutno 30 vatrogasaca, a očekujemo dolazak još tri Kanadera", rekao je za Dalmacija Danas županijski vatrogasni zapovednik Darko Dukić.

BONUS VIDEO: