* "Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju tog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove o ovom slučaju. Kako su tada mediji pisali, podsetićemo vas iz dana u dan - baš kako su tada, u realnom vremenu izlazili novinski članci. *

Počinjemo od prvog dana, tačnije od prvog novinskog teksta koji je izašao dan posle otmice.

Jednu od najvećih trauma u životu jednog od najpoznatijih srpskih parova ispratile su "Večernje novosti" kroz tekst koji je nosio naslov:

ZA OTKUP DVA MILIONA MARAKA!

- OSMOGODIŠNJI sin poznatog bračnog para, Stefan, kidnapovan je juče pre podne ispred porodičnog doma na Bežanijskoj kosi. Sutra ističe ultimatum otmičara.

Iz pouzdanih izvora "Novosti" su saznale da je beogradsko podzemlje juče pre podne izvršilo još jedan kriminalni akt: Na Bežanijskoj kosi kidnapovan je maloletni Stefan Živojinović, sin čuvene estradne zvezde Lepe Brene i tenisera Slobodana Živojinovića!

Foto: Arhiv Borbe

 

Ono što smo najčešće viđali samo na filmskom platnu, odigralo se nedaleko od kuće na Bežanijskoj kosi u kojoj živi porodica Živojinović.

Brena je krenula kod frizera, koji se nalazi u njihovom komšiluku. Sa njom je pošao i mali Stefan (8). Međutim, on se vratio u kuću da uzme "rolere", a njegova majka je produžila u salon. Malo potom, Stefan je na ulici otet. 

Foto: Arhiv Borbe

 

Nešto kasnije otmičari su se javili telefonom porodici Živojinović. Poruka je bila kratka i jasna: "Spremite dva i po miliona maraka. Rok isplate je nedelja. Ne obaveštavajte ni policiju ni nikog drugog"! 

U policiji su nam rekli da nemaju nikakvo saznanje o ovoj otmici. 

Zimus, nešto malo posle likvidacije Željka Ražnatovića Arkana, Beogradom prostrujala brzinom munje vest da je ubijen i Slobodan Boba Živojinović. Na svu sreću ta vest se pokazala kao lažna i nju je ubrzo demantovao nekadašnji as svetskog tenisa.

Kidnapovanje njegovog naslednika, međutim, zaista se desilo, mada zvanične potvrde još nema.

BEZ KOMENTARA

Po dobijanju prve vesti o nemilom događaju, pozvali smo dom Živojinovića.

- Nemam komentara, molim vas izvinite. Čeka me druga telefonska linija - bio je kratak Boba Živojinović i spustio slušalicu.

 * Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz najveće novinske arhive na ovim prostorima, štamparije Borbe, a ovaj članak je izašao u Večernjim novostima 25.11.2000.*

 

Sve delove serijala "Retrospektiva otmice Stefana Živojinovića" možete pročitati na OVOM linku.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".