Legendarni Oliver Dragojević preminuo je 29. jula pre pet godina, a mnogi se i dan danas pitaju zašto čak tri decenije nije zapevao u Beogradu. Bio je istaknuti pevač i kompozitor, upamćen po prepoznatljivom glasu i vanvremenskim baladama koje nisu poznavale jezik, veru i nacionalnost.

Karijeru je započeo kao tinejdžer, a pravu slavu stekao kao član grupe "More" sedamdesetih godina. Nakon toga usledila je solo karijera i put ka muzičkom vrhu.

Dragojević je iza sebe ostavio preko 20 albuma i hitove za sva vremena, kao što su “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Cesarica”, “U ljubav vjere nemam”, “Trag u bekskraju”, “Nocutrno”, “Bez tebe”, “Šta to bješe ljubav”, “Moj lipi anđele”…

Bio je ne samo talentovani muzičar, već i simbol zajedništva i ljubavi prema muzici. NJegovi koncerti i nastupi okupljali su publiku svih generacija, a njegov optimizam i pozitivna energija uvek su se prenosili na obožavatelje.

Foto: Tanjug/STA/Stanko Gruden

 

 

Ipak, ostalo je pitanje zbog čega tri decenije nije nastupao u Beogradu? Davao je intervjue medijima iz Srbije, Radio-televizija Srbije u Splitu je snimila emisiju o njemu. Kada je tom prilikom upitan zašto ne želi u Beograd, kratko je odgovorio da je ta priča završena.

Posle Oliverove smrti, njegova supruga Vesna Dragojević progovorila je o temi koja je decenijama intrigirala javnost i otkrila zašto Oliver nije dolazio u Srbiju.

Foto: ATA images

 

 

- Kada je bombardovan Dubrovnik, moja porodica je došla u Split. Gledali smo snimke kako gore brodovi u Dubrovniku i tu je bio brod moga oca. To je bio veliki brod od 10 metara koji je moj otac počeo da gradi dok sam ja išla u školu. Čitav život ga je gradio i zvao se Kopakabana. I tada je moj otac video na televiziji kako taj njegov brod gori. Počeo je da plače i da kuka, a onda mu je Oliver rekao: "Miljenko, nemojte vi ništa da brinete. Ja sam mnogo tamo radio, bio sam milion puta, ako će vas to utešiti ja više nikada neću tamo pevati” - ispričala je Vesna i dodala da je to jedina rečenica koju je njen pokojni suprug rekao za Srbiju, prenosi CDM.me.

BONUS VIDEO: