Neiskorišćeni lekovi protiv korona virusa za ljude biće dostupni za lečenje mačaka na Kipru, gde na hiljade ovih životinja umiru od mačjeg Kovida, objavili su zvaničnici.

Vlada je dala zeleno svetlo u skladu sa preporukom ministarstva poljoprivrede.

Varijanta korona virusa – mačji infektivni peritonitis (FIP), koji se ne prenosi na ljude – izaziva pustoš u populaciji mačaka na ovom mediteranskom ostrvu.

- Mogu se staviti na raspolaganje zalihe preparata koji su korišćeni za lečenje slučajeva korona virusa kod ljudi i koji se više ne koriste - navodi se u saopštenju kabineta. Lekovi, u obliku tableta protiv Kovida, biće nabavljeni preko veterinarskih službi.

Foto: Profimedia

 

 

Aktivisti za životinje rekli su da se Kipar pretvara u "ostrvo mrtvih mačaka", rekavši da je bolest verovatno ubila veći deo milionske populacije. Međutim, kiparsko veterinarsko udruženje je saopštilo da su izveštaji o umiranju do 300.000 mačaka preterivanje i da je taj broj manji od 10.000.

Legenda kaže da je rimska carica Helena pre oko 1.700 godina prvi put donela mačke na Kipar da se bore protiv zmija otrovnica. Međutim, arheološki dokazi pripitomljavanja mačaka na ostrvu datiraju od pre 9.500 godina iz neolitskog sela Šilurokambos, gde su pronađeni ostaci mačke i čoveka namerno zakopani zajedno.

(Gardijan)

BONUS VIDEO: