Nakon više dojava građana došla je i službena potvrda: u moru kod Korčule nalazi se najmanje pet jedinki zubatih kitova, ulješura, koji su u ovom delu Jadrana veoma retki.

Kitovi ulješari žive na dubinama od oko jednog kilometra, javili su iz Plavog instituta uz napomenu građanima i turistima da životinjama ne prilaze i ne uznemiravaju ih.

- Analizom snimaka opažanja kod Korčule koje su nam poslali građani utvrdili smo da se ne radi o velikom kitu (Balaenoptera physalus), već o grupi od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus). S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1.000 metara, u Jadranu im preti opasnost od nasukavanja i uginuća -, upozorili su iz instituta.

Retku, ali redovnu prisutnost ulješura u Jadranu stručnjaci beleže samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u dubokom južnom delu Jadranskog mora i u blizini Otrantskih vrata, prenosi Index.hr.

- Na žalost, u većini slučajeva poseta ulješura srednjem i severnom Jadranu završavala je nasukavanjem i uginućem jedinki iz opaženih grupa, uglavnom s italijanske strane Jadranskog mora -, upozorava se u saopštenju.

Poslednji put ulješuri u Jadranu primećeni su u blizini Rovinja u avgustu 2016. kada su tri odrasle jedinke boravile u ovom području nekoliko dana.

BONUS VIDEO: