Jedno dete ima 18 odsto građana, 40 odsto ima dvoje dece, 8,64 ima troje dece, dok 2,4 odsto ima četvoro ili više živorođene/biološke dece, ističe se u saopštenju.

Kako su naveli iz Republičkog zavoda za statistiku, primetne su značajne razlike u broju živorođene dece između muškaraca i žena. Kod muškaraca je skoro izjednačen udeo lica bez dece i sa dva deteta (oko 36 odsto), slede muškarci sa jednim biološkim detetom (16,2 odsto) i sa troje dece (8,2 odsto).

Kod žena starosti 15 i više godina najveći udeo imaju žene koje su rodile dvoje dece (42,8 odsto), slede žene koje nisu rađale (25,7 odsto), zatim žene sa jednim detetom (19,7 odsto) i žene sa troje živorođene dece (9,1 odsto).

Udeo lica sa više od troje živorođene dece izrazito je nizak kod oba pola (2,3 odsto kod muškaraca i 2,5 odsto kod žena).

Podaci o broju živorođene dece po polu i starosti pokazuju da su udeli lica koja nisu učestvovala u reprodukciji izrazito visoki u starosnim grupama 15–19 godina i 20–24 godine, kako kod muškaraca tako i kod žena, što je i očekivano, naročito na početku plodnog perioda.

Razlike u reproduktivnom ponašanju muškaraca i žena najizraženije su u starosnim grupama 25–29 godina i 30–39 godina. Naime, kako navode iz RZS-a, 37,5 odsto žena starosti 25–29 godina rodilo je najmanje jedno dete, dok kod muškaraca iste starosti svega 19 odsto ima decu.

U starosnoj grupi 30–39 godina 29 odsto žena je bez dece, dok je procentualni udeo muškaraca iste starosti koji su bez dece 48 odsto.

Udeo lica bez dece u starosnoj grupi 40–49 godina kod žena je 16 odsto, a kod muškaraca 27,3 odsto.

Podaci o broju živorođene dece žena starosti 50–59 godina pokazuju da je svaka osma žena izašla iz perioda plodnosti ne učestvujući u reprodukciji, odnosno 12,2 odsto žena nije rodilo nijedno živo dete do 49–te godine života.

S druge strane, svaki peti muškarac starosti 50–59 godina nema svoju biološku decu, tj. 20 odsto je bez dece.

Najveći prosečan broj živorođene dece zabeležen je u Medveđi, Tutinu, Sjenici, Preševu, Prijepolju, Bojniku i Novom Pazaru (više od 1,6 dece u proseku), dok najmanji prosečan broj živorođene dece imaju stanovnici gradskih opština Grada Beograda – Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Novi Beograd, Voždovac, Palilula, kao i stanovnici Novog Sada (manje od 1,2 deteta u proseku).

Porastao broj razvedenih

Prema rezultatima popisa, oko polovine stanovništva starosti 15 i više godina je u braku (51 odsto), dok skoro trećina (31 odsto) nikada nije sklapala brak, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, uočljive su velike razlike među polovima u pojedinim kategorijama. Tako, 36,7 odsto muškaraca starosti 15 i više godina nikada nije sklapala brak, dok je udeo neudatih među ženama starosti 15 i više godina 25,8 odsto.

S druge strane, među ženama starim 15 i više godina 17,8 odsto je udovica, dok je kod muškaraca udeo udovaca svega 4,9 odsto.

U periodu između dva poslednja popisa, od 2011. do 2022. godine, smanjen je udeo lica u braku – sa 55 na 51 odsto, dok je zabeležen porast udela lica koja nisu sklapala brak sa 28 na 31 odsto.

Udeo razvedenih povećan je sa 4,9 na 6,1 odsto, dok je udeo udovaca/udovica ostao nepromenjen u odnosu na prethodni popis – 11,6 odsto.

Pet opština sa najvećim učešćem lica u braku su: Preševo (60,6 odsto), Bujanovac, Aleksandrovac, Prijepolje i Raška.

Najveće učešće neoženjenih/neudatih lica zabeleženo je u gradskim opštinama Grada Beograda – Stari grad (38,4 odsto), Zvezdara, Vračar, Palilula i Voždovac i u Novom Sadu (36 odsto).

Učešće razvedenih lica najveće je u Subotici (8,9 odsto), Bečeju, Senti, Zaječaru i u beogradskim gradskim opštinama Stari grad (8,3 odsto) i Vračar.

Kada je reč o licima koja žive u vanbračnoj zajednici, rezultati popisa navode da od ukupno 5.691.551 lica starosti 15 i više godina, 277.140 lica tj. četiri odsto živi s partnerom/partnerkom u vanbračnoj zajednici. NJihova prosečna starost iznosi 42,3 godine.

U odnosu na prethodni popis udeo lica koja žive u vanbračnoj zajednici u stanovništvu starosti 15 i više godina povećan je za jedan odsto.

Najveći udeo lica koja žive u vanbračnoj zajednici u ukupnom stanovništvu starosti 15 i više godina zabeležen je u: Majdanpeku (10,5 odsto), Kovinu, Žagubici, Beloj Crkvi, Požarevcu i Srbobranu. Najmanji udeo lica koja žive u vanbračnoj zajednici imaju opštine Preševo, Prijepolje i Trgovište (ispod jedan odsto), Raška, Mali Zvornik, Sjenica i LJubovija.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".